Després de la polèmica generada arran de les noves queixes recollides pel Raonador del Ciutadà respecte a la "inflexibilitat" dels saigs i els expedients oberts per Justícia per l'extralimitació d'algun d'ells, el president de la Cambra de Saigs, Xavier Granyó, lamenta que aquesta figura no s'acabi d'entendre i creu que s'ha de fer un esforç per explicar en què consisteix.
En declaracions al programa ''Ara i Aquí', Granyó ha recordat que la figura del saig actua davant una sentència ferma i que la seva funció és ajudar a trobar una fórmula de pagament que sigui còmoda per al deutor.
Reconeix que en molts casos els impagaments es deuen a una situació econòmica molt precària i que per això el saig intenta adequar-se a les possibilitats dels afectats.
Respecte a les queixes, ha destacat que, des del 2016, els tres saigs han tramitat uns 30.000 expedients i que, d'aquests, només una dotzena han estat portats al Raonador. Afirma que la seva voluntat és no tenir queixes, tot i reconèixer "que serà molt complicat perquè treballem en un camp d'actuació molt complex: la fase final d'un conflicte molt sovint mal entès per ambdues parts". Tanmateix, opina que les protestes "són bones si ajuden a millorar".
"Ens costa pair l'opinió que generem i creiem que la nostra figura està mal entesa", afegeix manifestant la intenció d'explicar-ne millor el funcionament per "trencar alguns mites que provenen de queixes tergiversades".
També ha recordat que la figura del saig està sota control de la Batllia i que hi ha diversos sistemes establerts a la llei que permeten recórrer i defensar els drets quan es considera que ha actuat de forma incorrecta.
Per dotar de major eficàcia el procés, demanen la creació d'un nunci específic per fer les notificacions.
Informa: Joan A. Sarmiento
Imatges: Anna Romagosa
Comparteix: