El 2023 s'estrena amb un salari mínim de 1.286 euros mensuals

www.andorradifusio.ad

L'any nou comença amb un salari mínim de 1.286 euros mensuals, amb un increment del 7% respecte de la darrera pujada. Alguns comuns com Escaldes-Engordany han congelat les tarifes públiques. FEDA ja va apujar a principi de desembre les tarifes elèctriques.

El 2023 suposarà per a tots aquells que cobrin el salari mínim interprofessional un augment dels ingressos. A partir d'ara queda en 1.286 euros mensuals. Des de desembre del 2021, i tenint en compte l'increment que es va fer el mes de maig, el Govern ha augmentat el salari mínim un 14%.

Moltes de les tarifes i taxes canviaran, però no totes. FEDA ja va anunciar fa uns mesos que la societat pública i el Govern s'havien vist obligats a incrementar novament les tarifes elèctriques. Al desembre hi va haver la segona pujada, després d'abril, i el preu va augmentar al voltant d'un 8% per a les cases i un 17% en el cas de les empreses. En xifres absolutes estem parlant de tres a cinc euros més en una llar estàndard. En canvi, Andorra Telecom ja ha rebaixat les tarifes i ha augmentat les dades mòbils, que s'han duplicat o triplicat.

Els lloguers pugen entre un 2 i un 5%. Els que estan prorrogats forçosament i que, per tant, tenen més de cinc anys de vigència tenen un increment d'un 5%. La resta, d'un 2%. 

També pugen, al voltant del 7%, les tarifes del túnel d'Envalira. Els vehicles lleugers, per exemple, hauran d'abonar 7,50 euros.

Pel que fa als comuns amb més població, Andorra la Vella tindrà un increment del foc i lloc, i de la resta de les tarifes, d'un 4,5%. Encamp ha decidit que, tenint en compte la conjuntura actual, no s'incrementen els principals impostos. Finalment, Escaldes-Engordany les manté congelades, com passa des del 2020. 

Informa: Pere Moliné

Comparteix:

Sindey celebra l'arribada al 2023 La meitat de les persones dependents enquestades per Andorra Recerca+Innovació desconeixen organismes com la CONAVA