La cura de les persones dependents la protagonitzen sobretot les dones, majoritàriament les parelles. Així ho ressalta el darrer Observatori d'Andorra Recerca i Innovació, a on també sobresurt que hi ha un gran desconeixement d'organismes com la Comissió Nacional de Valoració de la Discapacitat. Un fet que perjudica bona part del col·lectiu, ja que implica disposar de menys suports.
En ple segle XXI les dones continuen sent les principals responsables de les tasques de cura de persones dependents. Segons l'últim Observatori d'Andorra Recerca i Innovació, representen el 60%.
"Les dones, mares i parelles són les que més se'n cuiden, tot i que també hi ha homes. Hem detectat que fora de la llar es cuiden moltes més dones que homes perquè tenen més esperança de vida", ha afirmat Joan Micó, coordinador de Sociologia d'Andorra Recerca + Innovació.
Pel que fa al temps que es dedica a aquesta cura, les mares lideren el rànquing amb una mitjana de 44 hores setmanals, mentre que els pares n'hi destinen la meitat i a la cua hi ha els professionals, amb unes 18 hores.
Més observacions. La meitat de les persones en situació de dependència que han respost l'enquesta no té el reconeixement de la Comissió Nacional de Valoració de la Discapacitat, coneguda com a CONAVA, o de la Comissió de Valoració Sociosanitària. Sobretot ressalta el segon cas. Entre els motius, sobresurt en un 40% la desconeixença d'aquests organismes, una situació que perjudica el col·lectiu perquè comporta que puguin optar a menys ajudes.
Parlant d'ajudes, la higiene personal, vestir-se i menjar són les activitats bàsiques on es necessita més acompanyament. Entre les accions instrumentals, que són aquelles que s'atribueixen a una vida independent, les que requereixen més suport són les compres, les tasques de la llar i el seguiment d'un tractament mèdic.
Informa: Laura Cugat-Pere Moliné
Imatges: Andreij Cristancho
Comparteix: