Fa un temps, l'Organització Mundial de Salut apuntava que el 2050 el 60% de la població mundial patiria alguna mena de càncer. Ara bé, atenció, perquè un nou estudi avança aquest escenari per a d'aquí 6 anys, el 2030.
Cada vegada tenim una perspectiva de vida més gran. Això és bo, però també té altres conseqüències, ja que augmenta la possibilitat de patir alguna mena de càncer a edats avançades. L'OMS establia que el 2050 un 60% de la població patiria alguna mena de càncer, però ara la previsió ha canviat.
"Abans els estudis deien que hi hauria vora del 60% de la població afectada entre el 2040 i 2050, però ara diuen que arribarà al 2030."
Josep Saravia, president d'Assandca
Dades que segons Assandca també són aplicables a Andorra, on la incidència de la malaltia és similar al nostre entorn, segons les dades oficials.
"No és que no sigui aplicable. De fet, a Andorra, si mirem les estadístiques de França i Espanya, estem en unes dades molt similars en aquests 407 casos el 2023."
Josep Saravia, president d'Assandca
Les estadístiques són similars, però cal puntualitzar: a Espanya i França són poblacionals, mentre que a Andorra són casos ambulatoris, és a dir, que es comptabilitzen només els casos que es detecten a l'Hospital. I cal tenir en compte que, segons alguns estudis interns, un 20% dels afectats de càncer, amb més recursos econòmics, és tractat directament a l'estranger.
"Aquesta població de rics són persones que no passen per l'hospital, sinó que es tracten fora d'Andorra i no apareixen a cap estadística."
Josep Saravia, president d'Assandca
La situació, en tot cas i segons Assandca, no és preocupant, però calen polítiques a mitjà i llarg termini. D'altra banda, l'entitat dona per perduda la reivindicació de crear una unitat de radioteràpia al país.
Per la seva banda, el portaveu del Govern ha respost a Assandca remarcant que es va estudiar en deteniment la viabilitat de les instal·lacions de radioteràpia i que es van descartar per un tema mèdic i tècnic. Ha assegurat que el servei que es dona actualment es considera adequat.
"Des del Ministeri de Salut sempre s'ha fet referència que l'acompanyament que es fa en l'actualitat a aquestes situacions, aquest acompanyament personalitzat i molt ben parametritzat a les persones que, malauradament, pateixen aquest tipus de patologies és l'idoni en la situació en la qual es poden trobar."
Guillem Casal, portaveu del Govern
La caminada contra el càncer que cada any organitza Assandca amb el patrocini de Pyrénées i la Fundació Jacqueline Pradère serà diumenge 27 i s'espera superar els 1.800 participants de l'any passat, una edició condicionada pel mal temps. El recorregut, d'uns 3 quilòmetres i mig, serà el mateix, amb sortida i arribada a la plaça del Poble.
Les samarretes commemoratives ja es poden aconseguir a la quarta planta de Pyrénées amb una aportació voluntària.
Un altre projecte solidari que continua anant per bon camí és el trofeu de bàsquet que organitzen cada any el MoraBanc i el Comú d'Escaldes, que ha recaptat uns 5.600 euros per a campanyes de sensibilització de l'associació Projecte Vida.
Informa: Joan A. Sarmiento
Comparteix: