Un "no" al referèndum sobre l'acord d'associació no afectaria les relacions amb el Copríncep francès. Ho ha dit el representant d'Emmanuel Macron de visita amb motiu del Dia de la Constitució. Patrick Strzoda, que assegura que l'acord assolit és molt positiu, també ha parlat dels passos d'Andorra quant a la despenalització de l'avortament i de la llei del pressupost.
"Sigui quina sigui la decisió serà respectada. Si tindrà un impacte en les relacions entre els dos països veïns, Espanya i França o bé entre els Coprínceps i Andorra? No. No hi haurà ni incidència ni impacte."
Patrick Strzoda, representant del Copríncep francès
Patrick Strzoda, que és coneixedor de l'acord i dels neguits que desperta entre la població, no ha defugit la qüestió de l'avortament. Diu que és massa d'hora per saber l'encaix que tindria la situació andorrana si, tal com demana Emmanuel Macron, aquest dret s'inclou a la Carta de Drets Fonamentals de la Unió Europea.
De moment saluda els avenços quant a la despenalització i creu que "hem de deixar marge a la reflexió i prendre una decisió que no s'allargui massa en el temps. Però l'important és el camí que s'ha agafat enfront d'aquesta problemàtica, que hauria de permetre a Andorra, i n'estic convençut, atansar-se als estàndards europeus."
Sobre la intervenció dels serveis del Copríncep en la validació de la llei del pressupost respecte de l'augment de les pensions dels jubilats que ja no viuen al país, Strzoda no ho llegeix com una ingerència. Està satisfet que aquest article es modifiqui i es manté a l'espera de quin serà l'augment de l'IPC que s'aplicarà a aquestes pensions.
Informa: Anna Pifarré
Imatges: Pere Besolí
Comparteix: