Alguns advocats consultats consideren que obligar a sol·licitar una excedència als treballadors per anar a les llistes electorals limita el dret al sufragi passiu. Expliquen que encara que s'hagi firmat un reglament intern, els drets constitucionals estan per sobre.
Carine Montaner va denunciar que a dos dels candidats territorials d'Andorra Endavant l'empresa on treballen els havia obligat a agafar una excedència pel simple fet d'anar a llistes i abans de l'inici de la campanya electoral.
Una obligació que els advocats consultats per aquesta casa ressalten que va en contra de la Constitució. Per exemple, Judith Silvestre destaca que cap reglament intern d'una empresa, per molt que estigui signat pels treballadors, pot passar per damunt de la Carta Magna. I com la resta de lletrats consultats, posa en relleu que el dret al sufragi passiu, és a dir, el dret a ser elegits, és fonamental i que la limitació que l'empresa els fa no és correcta. Silvestre, a més, creu que els afectats estarien en el seu dret de presentar un recurs d'empara al Tribunal Constitucional.
El lletrat Emili Campos sosté una posició intermèdia. Considera que els treballadors i els patrons haurien d'haver negociat el temps d'excedència. No que fos unilateral. Així els empleats podrien concórrer a les eleccions compaginant-ho amb les necessitats de l'empresa.
"És tan simple com es reuneix en una taula, entorn a una taula i que diguin: "Quant de temps necessites per presentar-te a les eleccions? Quant de temps necessitaràs per presentar-te? I el treballador diria 15 dies. 20 dies. I tu? A tu et dono un termini de suspensió del contracte de 20 dies i a tu 15. I problema resolt".
Emili Campos, advocat
Per altra banda, el ministre de Finances i portaveu en funcions va assegurar aquest dimecres que els fets s'emmarquen dins de l'àmbit del sector privat.
Informa: Pere Moliné - Ariadna Guiu Vila
Imatges: Arxiu RTVA
Comparteix: