El futur del tractament del càncer passa per menys radioteràpia i cirurgia
Aquest navegador no admet l'element de vídeo.
Cada vegada hi haurà menys necessitat de fer radioteràpia i cirurgia arran de l'aparició de nous avenços científics i fàrmacs. És l'opinió del responsable de la unitat d'oncologia del SAAS. En el Dia mundial contra el càncer, el doctor Albiol reivindica que els tractaments han de ser integrals: la malaltia no només afecta el pacient, sinó també la família.
Els càncers més comuns són el de mama, el colorectal i el de pulmó. De fet, el darrer any hi ha hagut un repunt de tumors de còlon en fase inicial, associat, però, a l'alt cribratge.
Pel que fa als tractaments, si bé la majoria dels càncers es poden tractar a Andorra, tumors com ara el de pròstata o el de pulmó s'han d'operar fora. Això sí, amb l'aparició de nous avenços científics, la previsió és que cada cop hi hagi menys necessitat de fer radioteràpia.
"S'han escurçat el temps de tractament. Han sortit noves tècniques i en molts casos, no en tots, el temps de sessió fa que sigui més curt. Van apareixent nous fàrmacs. Sobretot agents biològics amb tractaments dirigits amb mutacions concretes; la necessitat de fer radioteràpia i, fins i tot, cirurgia s'està reduint."
Santiago Albiol, responsable de la unitat d'oncologia del SAAS
El doctor Albiol celebra la recent posada en marxa de la unitat de patologia mamària de l'hospital i que les pacients ja puguin ser operades al país. També defensa un tractament integral de la malaltia "no només et dono aquesta medicació i ja està perquè és una patologia complexa. No només afecta el pacient, sinó que afecta la família. Moltes vegades això no es posa prou en valor."
Ara volen ampliar la consulta de llargs supervivents, que fa dos anys que està en marxa, en què els professionals sanitaris acompanyen i fan un seguiment posterior dels pacients que han superat el càncer.
Informa: Karen Gacusana
Imatges: Sergi Linares