La setmana passada, el Banc Central Europeu va protagonitzar la tercera pujada dels tipus d'interès en pocs mesos per combatre la inflació i en aquell moment ja anunciava que en veuríem més els propers mesos. Hi ha qui considera que anem tard en comparació, per exemple, amb els Estats Units, que van començar a actuar abans i que aviat tornaran a fer-ho. Davant del risc de recessió, Andorra tindria una posició avantatjosa.
Ens hem reunit amb una assessora financera que ens ha explicat quines conseqüències té aquesta nova pujada dels tipus d'interès.
"Que pugin els tipus d'interès implica que el preu del diner augmenta i, per tant, totes les empreses que vulguin fer una inversió o les famílies que hagin d'accedir a una hipoteca ara s'ho han de pensar dues vegades. D'aquesta manera és com es refreda l'economia i els preus baixen".
Elena Ramos, assessora financera d'Estratègia i Inversió de MoraBanc
Europa segueix així els passos d'Estats Units. Hem anat tard?
"Sí que penso que hem anat tard en aquest sentit, però quan ha passat és fàcil de dir. És cert que anem darrere els Estats Units, però no és una novetat. La inflació ha vingut per quedar-se i per això s'han hagut de prendre mesures més intenses i fortes respecte a si s'haguessin pres abans".
Elena Ramos, assessora financera d'Estratègia i Inversió de MoraBanc
Lluitar contra la inflació té conseqüències i una d'elles és el risc de recessió.
"En els últims mesos ha augmentat el risc de recessió. En el cas d'Andorra, aquest risc és més moderat perquè les finances públiques andorranes són més sanejades si ho comparem amb els nostres estats veïns. El nivell de deute públic i dèficit és més contingut".
Elena Ramos, assessora financera d'Estratègia i Inversió de MoraBanc
Quin futur ens espera?
"De cara a finals d'any, el BCE esperem que pugi els tipus un altre cop uns 75 punts bàsics, tal com va fer la darrera setmana. Quan comencem a veure signes de desacceleració econòmica, que els indicadors macroeconòmics s'estabilitzin i la inflació millori, tant el BCE com la Reserva Federal faran enrere les polítiques tan agressives que estan duent a terme actualment".
Elena Ramos, assessora financera d'Estratègia i Inversió de MoraBanc
La setmana passada, el Banc Central Europeu va anunciar una altra pujada dels tipus d'interès per combatre la inflació, la tercera dels darrers quatre mesos. Una situació punyent i gens habitual que respon al complex escenari econòmic actual.
Estant a 0 i després d'11 anys, el BCE va decidir el mes de juliol fer una primera pujada dels tipus d'interès del 0,5%, seguint així els passos de la Reserva Federal nord-americana. El setembre passat va tornar a moure fitxa amb una pujada sense precedents de 0,75 punts percentuals, i va situar l'indicador a 1,25. Ja en aquell moment la institució pronosticava que aquest increment no seria l'últim. A finals d'octubre, el BCE va tornar a actuar i apujar un altre 0,75%, i va situar els tipus d'interès al 2%.
Informa: Laura Cugat
Imatges: Pere Besolí
Grafisme: Marta Pons
Comparteix: