Andorra té una bona salut literària, però limitada per viatjar

www.andorradifusio.ad

El sector del llibre gaudeix de bona salut amb una cinquantena de títols si comptem els que s'han presentat a finals de l'any passat.  Autors, editorials i llibreries protagonitzen un dels millors moments amb l'assistència a fires que permet internacionalitzar un llibre que de la qualitat literària del país. 

El llibre té una salut de ferro a Andorra. Si a Catalunya s'han publicat 800 títols des de principi d'any, a Andorra en són vint-i-cinc, lectures que recuperen la memòria no escrita com Roser Porta a 'Olor de sofre' o 'Un berenar a Montalarí' de Josep Marsal per parlar-nos de l'Andorra d'abans i la d'ara. Andorra és territori de crims, com els que escriu Ludmilla Lacueva, d'històries personals a la feina, com ha fet Gabi Fernàndez o per fer volar la imaginació reinventant novel·les de Pedrolo o posant-se en la pell de Picasso en l'època que va conèixer el Pirineu.

La llibretera Haydée Vila assegura que hi ha "una part d'amor al país per escriure i internacionalitzar Andorra, explicant que aquí també es pot crear ficció viscuda al país". En aquest sentit, l'autor de 'Sobreviure a Andorra', Aleix Mañosas, explica que al país es dona més oportunitat a autors novells i, per tant, hi ha més escriptors al sector. D'altra banda, l'autora d''Olor de sofre', Roser Porta, posa en valor la tasca de les petites editorials del país, que indica que "són molt valentes i fan una feina boníssima".

Sant Jordi és una de les cites al calendari que va lligada a la publicació de nous títols. Si en el que portem d'any se n'han presentat uns vint-i-cinc, els que seran presents a llibreries i parades arriben als cinquanta

"Des del mes de gener es comencen a treure novetats que són per a Sant Jordi i de fet algunes de les signatures són del segon semestre de l'any passat, per tant, hi ha una continuïtat de l'any passat".

Oliver Vergés, Anem Editors

La internacionalització és un dels objectius que persegueixen les set editorials que hi ha al país. Els agradaria tenir el benefici cultural. De moment, sort en tenen de fires com la de Madrid que arribarà d'aquí a un mes i els distribuïdors forans. 

"Sense un distribuïdor a baix, a Andorra és impossible el sector editorial. Normalment hi ha unes exempcions burocràtiques que ajudaria a portar la literatura andorrana més enllà."

Jan Arimany, Trotalibros

Informa: Rosa Alberch
Imatges: Kevin Ribeiro

Comparteix:

"No vaig notar res estrany amb les pensions d'invalidesa" L'USdA busca el suport de les entitats en la iniciativa popular