Andorra continua sent un dels països amb més accidents laborals del continent. El 2022 n'hi va haver prop de 3.500, molt per sobre de la mitjana europea. Els especialistes denuncien que hi ha poca reglamentació sobre la prevenció de riscos i poc control de les empreses que es dediquen a aquest camp.
Any rere any Andorra se situa molt per sobre de la mitjana comunitària pel que fa a sinistralitat laboral. El 2022 es va tancar amb 3.438, dos dels quals mortals, que van provocar 1.600 baixes laborals amb una mitjana de 44 dies. Però la xifra, segons els especialistes, no s'ajusta a la realitat. Perquè fos així caldria elaborar l'index d'incidència com a la resta d'Europa, tenint en compte el nombre de baixes i el d'assalariats.
Lamenten que la CASS no el facilita o directament no el fa. Així ho consideren tant el CEO de Mutuand, Aureli Arribas, com el tècnic superior en prevenció de riscos d'UNIDA, Héctor Pin. "Avui en dia les dades de la CASS no es publiquen d'aquesta manera com es fa a la resta d'Europa", esmentava Arribas. Per la seva banda, Pin considera que els hauria d'elaborar. "Després que els faci públics o no ja és cosa seva".
De fet, algunes empreses han fet els seus estudis, aplicant els mateixos paràmetres que a Europa, per determinar amb exactitud la sinistralitat laboral a Andorra i la xifra final supera la de Portugal, el país amb més accidents laborals de la UE. Els especialistes reclamen més reglamentació per prevenir riscos perquè consideren que n'hi ha pocs. Pin explica quins n'hi ha en l'actualitat. "Un d'ells és el reglament de manipulació de càrregues, un altre sobre utilització de pantalles i visualització de dades i també l'altre que regula les condicions de treball seria el de la construcció, però n'hi ha més que s'haurien de regular".
Aquesta demanda hauria d'anar acompanyada d'una regulació estricta per a les empreses que ofereixen serveis de prevenció i seguretat laboral. Al Principat la construcció continua sent el sector on es registra el nombre més elevat d'accidents laborals.
Informa: Joan A. Sarmiento
Imatges: Ricard Tenza
Comparteix: