Una crisi sense precedents i sense data de caducitat predicible. Així qualifiquen els empresaris la situació provocada per la pandèmia. A més, es preveu el tancament de moltes petites i mitjanes empreses. Els economistes anuncien que la situació no es començarà a normalitzar fins al 2023.
Un cop inesperat i una crisi sense precedents. És així com la majoria d'empresaris defineix el darrer any. A diferència de la crisi del 2008, l'actual és una crisi general i ningú no podia preveure la durada ni l'impacte.
A l'estiu tot semblava millorar, però va arribar la segona onada. Des de la CEA asseguren que els crèdits tous no van ser el remei. La crisi ha afectat, sobretot, petits i mitjans negocis, molts dels quals ja tenen clar que hauran de tancar.
El seu president, Gerard Cadena, ha detallat que les empreses que puguin tenir problemes anteriors a la pandèmia seran les que possiblement tindran problemes per subsistir.
Les tres lleis òmnibus han ajudat, però sobretot l'aplicació de les suspensions temporals del contracte de treball, que segons Cadena ha aturat els acomiadaments massius.
Tot i això, els sindicats lamenten que les condicions per rebre ajudes han estat molt més dures per als treballadors, ha indicat el secretari general de l'USdA, Gabriel Ubach.
La gran pregunta és què passarà en el futur. Els economistes auguren un 2021 complicat. De fet, l'economista Antoni Bisbal ha remarcat que la situació no es normalitzarà fins al 2023 i que "a Andorra patirem perquè tenim un model de negoci poc diversificat"
Segons ha detallat "tot dependrà de la capacitat que tinguin el Govern i els empresaris per adaptar-se a les noves tecnologies i les noves maneres de funcionar".
Segons els especialistes, la pandèmia no ha fet més que avançar el que s'anunciava: que el model turístic massificat tendeix a desaparèixer i ha posat sobre la taula el gran debat: com serà en el futur l'economia d'Andorra?
Informa: Joan A. Sarmiento
Imatges: Arxiu RTVA
Comparteix: