Les empreses asseguradores s'han unit en una nova entitat ARADA per avaluar el que implica l'acord d'associació i adaptar-se a la reglamentació europea. No tenen encara una posició conjunta sobre si és beneficiós però fan la feina per si entra en vigor.
Les empreses asseguradores són de mida petita si es compara amb les europees i per això l'acord d'associació pot suposar canvis profunds. Per aquest motiu, la nova entitat que les aplega, ARADA, ajuda que la tasca d'adaptació sigui més simple. Encara estan en la fase d'anàlisi.
"El fet d'ajuntar-nos fa que hàgim finançat un assessorament per poder fer una millor adaptació, tot just a aquesta reglamentació. I l'objectiu és que,en el cas que s'aprovi aquest acord d'associació, arribar a 15 anys vista que seria el període de transició que se'ns acordaria, arribar a unes capacitats més grans de poder competir en el mercat europeu."
Cristina Serra, presidenta ARADA
El que és clar és que adoptar l'acord d'associació, hipòtesi amb la qual treballen, suposarà molts més costos.
"Es necessiten, per exemple, departaments actuarials molt més grans del que hi havia, semblants a un departament actuarial d'un banc. Quan antigament tu podies subcontractar a una empresa externa, un professional extern. Tot això el que et va dotant és d'unes despeses fixes que abans no es tenien."
Cristina Serra, presidenta ARADA
Cristina Serra creu que el sector està consolidat després que fa uns anys patís la intervenció d'Assegurances Generals. Valora molt positivament la tasca de supervisió que fa l'Autoritat Financera.
"Diria que és un sector que està normal i més perquè des del 2018 tenim la creació de l'AFA, el nostre supervisor i si hi hagués qualsevol tipus de problema, entenc que l'Autoritat Financera Andorrana ho hagués aixecat. I això és un bon senyal que tinguem el nostre supervisor."
Cristina Serra, presidenta ARADA
Si al final no s'aprovés, consideren que, almenys, haurien fet la tasca d'homologar-se amb l'entorn.
Informa: Pere Moliné
Imatges: Kevin Ribeiro
Comparteix: