Conèixer i practicar la tècnica de la pedra seca en la restauració de la farga del Madriu, que s'espera acabar aviat, és l'objectiu principal del voluntariat de la UNESCO a la vall del Madriu. Va començar ahir dimarts amb joves d'arreu del món i s'hi faran rutes i activitats en grup per descobrir aquesta vall que fa 20 anys que és patrimoni de la humanitat.
El Jeffrey i el Jimmy han viatjat més de 10.000 quilòmetres per arribar fins aquí, la vall del Madriu, procedents de Taiwan. També ho ha fet, però amb una distància una mica més curta, la Zuzanna, que ve de Polònia.
Durant una setmana viuran a la vall del Madriu per conèixer el patrimoni natural i cultural marcat per una llarga tradició ramadera i siderúrgica. La primera parada són les bordes de Ràmio, passant després a col·laborar a la farga, que s'està reconstruint a través de la pedra seca.
"Els volem transmetre aquesta tècnica de la pedra seca que és una tècnica ancestral que no solament es troba a Andorra, sinó a arreu del món que es feia servir per fer construccions, feixes o separar camins."
Cyrille Ferrandis, dinamitzadora de la vall del Madriu del comú d'Escaldes
"A Taiwan fem construccions amb acer o fusta, però mai fem servir la pedra. Conèixer la pedra seca és una experiència molt especial."
Jeffery Chao, voluntari
Fer activitats conjuntes i compartir experiències i coneixement són dos altres objectius del campament i no només entre els joves que participen d'aquesta iniciativa i que provenen de diferents parts del món, sinó també amb actors que participen directament en la reparació i en activitats del territori, com són els ecoguardes de les bordes de Ràmio.
"Em sento molt còmode perquè a Taiwan l'ambient és molt més humit. Aquí tot és molt agradable i tenim l'oportunitat d'estar a prop de la natura durant una setmana, una aventura fantàstica."
Jimmy Tang, voluntari
Amb vista a l'any vinent es planteja avançar les dates del voluntariat per tenir més participació.
Informa: Laura Cugat
Imatges: Javier Martín
Comparteix: