Coincidint amb el Dia internacional pel dret a avortar, Stop Violències i Acció Feminista han insistit en la necessitat de despenalitzar-lo, una lluita que la primera de les entitats fa anys que reivindica. En relació amb el Servei Integral d'Atenció a la Dona, ambdues associacions consideren que és insuficient i li manca transparència.
L'associació Stop Violències reitera la necessitat de despenalitzar l'avortament, una reivindicació que van iniciar fa anys que encara agafa més força en coincidir amb el Dia Internacional que recull aquest dret. En el context de crisi sanitària, no han preparat actes, però sí que han volgut visibilitzar la lluita organitzant dues trobades virtuals per tractar la qüestió a escala internacional. A més a més, han compartit a les xarxes missatges de suport a la causa i han recordat la Xarxa la Meri que dona suport a les dones que volen avortar.
Per part seva, Acció Feminista considera essencial que aquesta demanda estigui al centre del debat polític. "Només demanem avançar en matèria de drets sexuals i reproductius que pertanyen a les dones. Ja hi ha hagut altres lleis que han estat controvertides i han tirat endavant", recorda Aurora Baena. La secretària de l'organització creu que "és altament sospitós que només una llei que afecta exclusivament a la salut sexual i reproductiva de les dones és la que no tira endavant". Baena posa d'exemple la Llei de reproducció assistida i es pregunta per què en el cas de l'avortament hi ha un mur tan gran.
L'entitat considera que el Servei Integral d'Atenció a la Dona que ha habilitat l'executiu per oferir assessorament en aquesta matèria no és suficient i han rebut queixes de l'atenció que s'hi ofereix. Per exemple, per no tenir un circuit clar. "Al final no és fàcil la situació d'haver d'informar-te per marxar del país i per haver d'avortar. Si et van passant d'un servei a un altre, d'una persona a una altra, més que informar el que genera és un cert rebuig", insisteix Baena. A més a més, Stop Violències ressalta la manca de transparència i professionalitat d'aquest organisme.
Acció Feminista demana freqüentment informació sobre com evoluciona el servei i constata que la resposta és molt poc fluïda. En aquest sentit, proposa que es faci una valoració contínua per saber en quins aspectes ha de millorar, tot i considerar que l'única solució efectiva és que es garanteixi el dret a avortar.
Informa: Laura Cugat
Imatges: Txema Galilea-Arxiu RTVA
Comparteix: