La violència de gènere continua sent un problema greu a Andorra, amb un augment notable dels casos aquest 2024. Fins a la data, la policia ha detingut 36 persones per violència masclista, 5 més que en tot el 2023. Aquest increment, sigui per l'augment d'agressors o perquè les víctimes denuncien més, ha obligat a una resposta contundent de les autoritats, amb la col·laboració de diferents institucions, com el SAAS, Afers Socials, la Policia i la Batllia.
Davant d'aquesta situació, el fiscal general ha abordat la qüestió i ha reconegut la necessitat de modificar la llei per protegir millor les víctimes. Segons la seva opinió, un dels canvis clau seria permetre que les víctimes només hagin de relatar els fets una vegada, evitant que hagin de reviure l'experiència traumàtica en cada declaració.
"El que s'ha d'evitar és que la víctima vingui a la policia, després vagi i declari davant del batlle instructor i en acabant davant del tribunal."
Xavier Sopena, fiscal general
Sopena ho ha dit en la conferència que ha fet a la policia la fiscal espanyola especialitzada en aquests casos. Ha parlat de moltes coses: de revictimització, de violència vicària, però ha deixat una de clara, i és que la situació és molt més greu que la que marquen les xifres.
Sobretot, perquè a nivell global, només un 21% de les dones, 2 de cada 10, acaben denunciant. I no ho fan perquè en molt casos tenen por que l'agressor els pugui fer alguna cosa a ella o als fills. És per això que la fiscal Teresa Peramato ha demanat que se les protegeixi encara més perquè se sentin segures i pugin demanar ajuda.
"L'actuació de fiscals i jutges ha d'anar dirigida a protegir conjuntament a tot el nucli familiar. Si no protegim els fills, no protegim les mares i si no protegim les mares, no protegim els nens."
Teresa Peramato, fiscal especialitzada en violència sobre la dona d'Espanya
També va fer una crida a conscienciar la societat perquè les persones de l'entorn més pròxim de les víctimes actuïn per ajudar-les.
"Moltes víctimes no identifiquen la violència a la qual són sotmeses, la normalitzen i, per tant, no són capaces d'actuar en contra d'aquesta mena de violència. També és necessari conscienciar la societat perquè totes les persones de l'entorn més pròxim, que poden tenir coneixement de la violència a la qual estan sotmeses les dones, actuïn."
Teresa Peramato, fiscal especialitzada en violència sobre la dona d'Espanya
Les autoritats i els experts coincideixen en la necessitat d'intensificar les mesures per protegir les víctimes de la violència de gènere i garantir que el sistema judicial sigui més accessible i sensible a les seves necessitats.
Una setantena de membres de Policia i Fiscalia han assistit a la conferència que ha impartit, a la sala d’actes del despatx central, la Fiscal de Sala Delegada de Violència sobre la Dona de la Fiscalia General de l’Estat espanyol, Teresa Peramato.
— Policia Andorra (@andorra_policia) December 9, 2024
????? https://t.co/rzOfuASOcL pic.twitter.com/Ecgl07I0rx
Informa: Òscar Serrano
Imatges: Pau Bonastre
Comparteix: