Baldemiro Pereira: "El límit no el posen les pistes, el posem nosaltres"

www.andorradifusio.ad

Les estacions d'esquí d'Andorra presenten un grau d'adaptació i d'accessibilitat per a les persones amb diversitat funcional molt alt. Així ho destaca la Federació d'Esports Adaptats. Baldemiro Pereira esquia amb cadira d'esquí i després d'uns anys de pausa, ha decidit tornar a la pràctica d'aquest esport amb els seus nets. 

El Baldemiro creia que ja havia esquiat prou, però un fet inesperat el va fer canviar d’opinió. "Els anys van passant i ja no tenia per mi aquest atractiu que tenia al començament. Inclús vaig pensar en vendre la cadira. Però després va venir el primer net, la néta, el segon... i vaig pensar mira almenys aguantaré a cadira fins que els néts creixin una mica i pugui esquiar amb ells", explica Baldemiro.

Fa vint anys que el Baldemiro esquia, però no va ser fins després de tenir l’accident. Amb ajuda de la federació i el seu esforç va poder comprar-se la cadira i l’equipament, però els seus amics van ser el detonant per provar-ho.

L’esquí adaptat permet a qualsevol persona amb una diversitat funcional, ja sigui sensorial, auditiva, visual, física o intel·lectual, poder gaudir d’aquest esport. En el cas del Baldemiro, el suport és un sol esquí, la cadira és la seva bota i l’equilibri, els estabilos. El més important és la pràctica i el suport d’un guia. El director tècnic de la FADEA, Carlos Alberto de Jesús afirma que "lo millor es que tinguis un suport, una persona que t'ajudi" per començar la pràctica de l'esport adaptat.

A més, el personal de les estacions tenen formació i estan atents a totes les necessitats de cada persona. "Han format a les persones dels telecadires i ells saben quines necessitats té una persona amb cadira o una persona que no s’hi veu", explica el director. I afegeix: "Les pistes d’Andorra estan adaptades una mica més per sobre del que és normal."

La FADEA s’encarrega d’acompanyar i fer arribar tots els esports a les persones amb diversitat funcional ja sigui amb recursos, ajudes o orientació. Actualment està integrada per 28 federats i 10 formen part de la secció d’esquí.  "Una vegada coneixem les necessitats dels nostres esportistes és mirar de donar resposta a aquestes persones que volen fer aquest esport", declara Alberto.

Com diu el Baldemiro, el límit no el posen les pistes, sinó que el posem nosaltres.

Informa: Neus Vila
Imatges: Ricard Tenza

Comparteix:

Assandca proposa crear la Llei de l'Oblit Oncològic El Museu Casa Rull acull les activitats del programa ‘Canya als museus’