Hi va haver una època en què a l'alcalde de la localitat francesa de Besiers li deien l'alcalde d'Andorra i és que als anys 20 del segle passat molts emigraven per buscar-se la vida ja fos treballant a la verema o en feines poc especialitzades. Ara un testimoni dels últims hereus de Cal Pal ens porta un relat únic de la literatura andorrana.
'D'Andorra a Besiers i Albi' és la història que Simone Torres, descendent dels antics propietaris de Cal Pal, posa negre sobre blanc, la història d'una família que com moltes altres a Andorra van haver d'emigrar per sortir endavant econòmicament. I és que l'hereu o la pubilla es quedaven amb l'herència i el cabaler sovint es veia obligat a marxar. Eren temps de crisi a Andorra amb el final de les fargues, de la ramaderia i uns impostos massa alts.
"Als anys 20 hi ha un cens a França, i a la ciutat de Besiers hi havia uns 500 andorrans, el 10% de la població era fora. Tots aquests andorrans que van marxar van ajudar a fer Andorra. Ens agradi o no les cases andorranes s'han pogut mantenir gràcies als que marxaven", ha explicat el traductor del llibre Josep Dallerès.
El llibre és la història d'una família en què l'hereu de la casa mor i l'herència passa a aquells que ja han marxat a França. Josep Dallerès ha traduït el manuscrit on l'autora a banda de parlar de cadascun dels membres, relata vivències d'infància a la casa d'estiueig, records que sentia explicar i altres que havia presenciat.
Els últims hereus van dipositar prop de 400 documents i 35 pergamins per guardar la memòria de la casa i que en el futur es pogués consultar.
A l'Arxiu hi trobem documents eclesiàstics, qüestions judicials i sobre la situació econòmica de la casa que data del segle XIV. Un dels primers a consultar-la va ser l'historiador Albert Pujal per escriure sobre la farga. Lídia Arbués, cap de l'àrea d'Arxius i Gestió de Documents de l'Arxiu d'Andorra, ha apuntat que "les famílies aquí a Andorra n'hi ha moltíssimes que s van preocupar de guardar els fons documentals per garantir els seus drets i les seves propietats Això és un llegat que tenim i que ha arribat als nostre dies i una de les característiques del país".
L'alberg Escoter que esdevindria Cal Pal és una història universal, d'una vida entre dues terres on el cor es converteix en el millor passaport.
Informa: Rosa Alberch
Imatges: K. Ribeiro- R. Tenza
Comparteix: