El cibercrim, cada cop més professionalitzat

www.andorradifusio.ad

Les ciberestafes més freqüents són les suplantacions d'identitat, els fraus i el phising, com també les relacionades amb les criptomonedes. Tot plegat en un context en què els experts alerten de la ràpida professionalització dels cibercrims.

El segrest de dades a les empreses i les suplantacions d'identitat i el phising particular són les denúncies més habituals de ciberestafa, com també ho són els casos de criptomonedes i falses inversions, una problemàtica cada vegada més greu. Entre les denúncies més habituals també hi ha les sextorsions, intents de denegació de servei i els fraus.

"Ens adonem que és molt fàcil que la gent caigui. Inicialment sí que podem pensar en els joves, però no té per què, perquè potser la gent jove encara està estudiant i no té recursos econòmics suficients i, per tant, puja el nivell. El desconeixement fa que ens arrisquem sense verificar abans."

Àlex Estalés, agent major de policia adscrit al grup de delictes tecnològics

El 2023 es van registrar un miler d'incidents, una xifra que ha augmentat un 18% el 2024.

Mesures com ara tenir els dispositius actualitzats, gestionar de forma correcta les contrasenyes i tenir activat el doble factor d'autenticació ajuden a estar més protegits dels ciberatacs i més quan es tracta d'un delicte cada vegada més professionalitzat.

"Costa molt arribar a certs sectors de la població. Tot això va per un camí de professionalització. Cada vegada el cibercrim s'està professionalitzant d'una forma més ràpida."

Jordi Ubach, responsable de l’Agència Nacional de Ciberseguretat

Els experts coincideixen en la importància de les campanyes de conscienciació per saber identificar els perills.

Informa: Karen Gacusana

Imatges: David Moreno

 

Comparteix:

Nou segell per a la trumfa, la mel i el corder transhumant Ordino s'afegeix al projecte Aptitude