Acollir un esdeveniment d'aquesta envergadura com són les finals de la Copa del Món d'esquí alpí suposa també molts mesos de preparació. És la que han tingut al dispositiu mèdic, que se centralitza des del Tarter. Hi treballen una vintena de persones, entre pisters i professionals de la salut.
Al centre mèdic del Tarter és des d'on es centralitza tot el dispositiu mèdic. Tenen ja els sis box preparats per rebre aquells esportistes que es puguin lesionar. I també les motxilles medicalitzades que s'enduran els equips que pugen a fer el servei a les pistes d'esquí.
A dins tenen un compartiment reservat a la intubació, per si el competidor no pot respirar o es queda inconscient. Aquestes són algunes de les eines, però l'equip també té preparat el protocol d'actuació. La coordinadora del dispositiu sanitari és la Laura Sánchez, que explica quin és el procediment:
"Els primers que intervenen sempre són els pisters i valoren si s'ha d'activar l'equip mèdic. Després aquests són els qui fan l'estabilització del pacient. Depenent de l'estat del pacient, se'l trasllada en barqueta fins al centre mèdic o bé se'l trasllada en helicòpter cap a l'hospital"
Una feina que fa un any que preparen i que ha de servir com aparador d'Andorra, sobretot focalitzat en el camí per poder acollir uns mundials. Sánchez afirma que és una pressió afegida. "Perquè penses: que surti bé la meva part, perquè són com punts que guanyes de cara a les candidatures". En el mateix sentit s'ha manifestat la infermera Rut Capdevila, que considera que "hi ha tot un muntatge que et fa estar una mica amb tensió". Així i tot, creu que "estem concentrats per fer el que sabem fer".
En total treballen en el dispositiu mèdic una vintena de professionals.
Informa: Joan López - Ariadna Guiu Vila
Imatges: Ricard Tenza - Pere Besolí
Comparteix: