Ara mateix hi ha 300 casos de la verola del mico descrits al món, una trentena els últims dies.
El cap del laboratori nacional d'epidemiologia, David Vilanova, confirma que a Andorra de moment no se n'ha detectat cap però el virus podria arribar-hi, tenint en compte que Espanya és un dels focus centrals ara mateix.
La preocupació és que ja s'ha confirmat la transmissió comunitària i el que cal fer és tallar-la com més aviat millor aïllant la persona infectada i vacunant els contactes.
Assegura que la situació "no és d'alarma, però sí d'alerta i amb els sistemes de traçabilitat activats". "Si es detectés algun cas, es posaria en marxa tot el sistema de seguiment i aïllament".
Es tracta d’una malaltia molt menys contagiosa que la Covid-19, però pot arribar a ser greu sobretot en infants i persones immunodeprimides.
Vilanova explica que "és molt diferent" perquè "el temps d'incubació és molt llarg i no es contagia mentre s'incuba, sinó quan les pústules comencen a ser una mica grosses". A més, "es necessita un contacte perllongat", afegeix.
Comença amb febre, mal de cap i dolor muscular i després provoca erupcions a la pell, uns símptomes que duren entre dues i quatre setmanes si no hi ha complicacions.
Es transmet per gotetes, fluids o mucoses, però no es contagia fàcilment.
La prioritat és "frenar la transmissió ràpidament per evitar salts entre espècies que acabin creant zones endèmiques en països que no ho eren"
Informa: Laura Cugat
Imatges: Anna Romagosa
Comparteix: