Encara continuem en estat de pandèmia amb el ressorgiment de noves variants, tot i que al país la incidència i la pressió sanitària siguin baixes. Així ho constata el cap del laboratori nacional d’epidemiologia, que destaca que en serà important revacunar o aplicar vaccins nous com els nasals a les persones vulnerables.
Cada mes sorgeixen dues noves mutacions de la Covid-19 i cal estar atents a les noves variants. A Andorra representen un 10% del total -hi ha Òmicron BA4 i BA5- si bé la resta segueix sent Òmicron BA2, l'anomenada 'silenciosa', que fa temps que és entre nosaltres. L’estratègia clau continua sent tallar la transmissió i ja s’estudien nous vaccins.
"Cada vegada que apareix una nova variant, la immunitat disminueix, tot i que les vacunes continuen sent eficients per als casos més greus. De cara a pròximes temporades necessitarem noves vacunes per a les persones més vulnerables. Podrien ser quartes dosis de les que tenim actualment o d'altres vacunes que ja s'estan treballant en l'àmbit mundial, com les nasals, que tenen la capacitat d'estimular la immunitat de les mucoses per bloquejar l'entrada del virus i evitar la transmissió."
David Vilanova, cap del laboratori nacional d'epidemiologia
Vilanova considera que, en l'escenari actual, no es justifica una revacunació general. Tot i que es continuen detectant casos, a Andorra la pressió sanitària és pràcticament inexistent i el que es veu ara és un increment de les seqüeles, l’anomenada Covid persistent.
Destaca que el futur passa per continuar investigant i fent recerca per poder tractar la malaltia de forma eficient i potenciar la prevenció.
Informa: Laura Cugat
Imatges: Anna Romagosa-Arxiu RTVA
Comparteix: