La lentitud judicial no és només un problema d'Andorra, sinó que té un abast mundial. És una constatació que comparteixen el president del Consell Superior de la Justícia i el cap de Govern, en una jornada de treball entre el Tribunal Europeu de Drets Humans i la justícia andorrana.
Enric Casadevall i Xavier Espot coincideixen que s'han de continuar fent esforços per pal·liar la lentitud de la justícia, tot i ser conscients que no només passa a Andorra. Tenen clar que és un problema molt complex. Així ho ha constatat Casadevall, que considera que en alguns casos és necessari. "Ja sé que no és una excusa, però si vols que la llei sigui garantista i que els advocats i les parts puguin aportar totes les proves i demanar informes el jutge ha d'esperar a que estiguin fets aquests tràmits per decidir". I ha afegit que "jo no sé quin és el model ideal".
En la mateixa línia s'ha expressat Espot, que ha afirmat que estan treballant per millorar-ho. "És veritat que hi ha molts països que coneixen una lentitud en la tramitació dels seus processos judicials i aquesta realitat no és aliena a Andorra. Altra cosa és que això no ens hagi de servir de consol i, per tant, hem de fer tot allò que sigui possible per intentar que, cada cop, els procediments judicials siguin més àgils."
Tots dos han estat presents en una jornada de treball entre magistrats del Tribunal Europeu dels Drets Humans i membres de la justícia andorrana. Pere Pastor, magistrat andorrà a Estrasburg, ha assegurat que hi ha temes cabdals per intercanviar experiències. "Els conflictes entre llibertat i ordre públic, per exemple, el tema del covid, els temes molt importants de la instrucció, de les presons preventives, de l'estat de les presons."
El 2019 es va celebrar una jornada similar al Principat.
Informa: Pere Moliné
Imatges: Sergi Linares
Comparteix: