Contraban descarat a banda i banda del Pas de la Casa

www.andorradifusio.ad

Des de fa uns mesos una imatge és habitual al Pas de la Casa: joves que venen de França, travessen el riu Arièja i tornen muntanya amunt carregats de paquets de tabac.

Tot i que el contraban no és un fet nou, sí que ho és que es passegin tan descaradament a banda i banda del riu, tot just travessant el pontet del carrer l'Abeurador. Les veïnes i els veïns del Pas ho viuen cada dia. És el cas de l'Agostina i la Gabriela, que constaten l'augment que hi ha hagut els darrers temps i la inquietud que tenen. "Venen moltes persones només a comprar tabac, així que es nota molt més moviment durant el dia", esmenta l'Agostina. I afegeix que cada persona pot comprar "fins a deu cartrons per persona i comerç". 

La Gabriela, per la seva banda, destaca que ara salta a la vista. "Abans no era molt visible, lamentablement ara sí que ho és. Que hi hagi hagut problemes amb la gent i les persones que ho fan? No, que jo sàpiga no". 

El tràfec constant dona mala imatge al poble i deixa molta brutícia a la muntanya, una àrea molt freqüentada per famílies i passejants de gossos. Una altra veïna del Pas, la Paulina, lamenta que és una tasca que han de fer ells. "La netegem nosaltres, perquè clar, deixen llaunes, totes obertes, plàstics, tot el riu ple de bosses de plàstic, i això fa pena, i ho recollim".

Tot i l'enrenou, el veïnat assegura no sentir-se insegur amb la presència d'aquests nous contrabandistes, que van a la seva, i, com a molt, s'escridassen entre ells i protagonitzen alguna corredissa per evitar la policia.

El diferencial de preu amb França, clau

És una conseqüència lògica: com més augmenta el diferencial del preu de tabac entre Andorra i França, més s'incrementa el contraban al Pas de la Casa. Per exemple, el paquet més barat, a l'estat veí, val uns 11 euros, mentre que aquí es pot comprar per uns 3 euros.

El més car és el Marlboro, que aquí es pot adquirir per poc més de 4 euros, mentre que a França el paquet s'enfila als 12 euros i mig.

La diferència al tabac de picadura també és abismal: aquí, una bossa de la marca Pueblo val 4 euros i mig, mentre que l'equivalent al nord val uns 17 euros. 

França pretén que fumar cada vegada sigui més car, fins arribar als 25 euros el paquet l'any 2040.

Informa: Esther Jover Martin
Imatges: Sergi Linares

Comparteix:

Volum de feina més elevat a la fiscalia pel creixement de les causes i la delinqüència Patrulla conjunta de la policia d'Andorra i de França abans que acabi l'any