L'efectiu passarà a la història

www.andorradifusio.ad

El 2023 es va fer transaccions amb TPV per valor de 1.700 milions. És una modalitat que no ha parat de créixer i al país ja n'hi ha al voltant de 96.000 targetes de crèdit o dèbit.

Si continua la tendència, potser en pocs anys el pagament tradicional de la compra, el transport o altres modalitats culturalment arrelades passaran a la història. I és que els usuaris digitals de serveis de pagament no paren de créixer arreu. Andorra no és cap excepció, com ho demostra que l'any passat es va fer transaccions amb TPV per valor de 1.700 milions d'euros, corresponents a unes 36 milions d'operacions, gairebé un 15% més que el 2022.

La xifra no ha parat de créixer des del 2021 i la progressió només es va veure aturada durant la pandèmia. Si baixem al detall, el valor mitjà dels tiquets va ser de 43 euros pel que fa als TPV físics i de 109 en els virtuals. La diferència es deu al fet que en aquest darrer cas les operacions es fan majoritàriament a través de pàgines web per a la compra de productes o contracte de serveis. Al país hi circulen unes 96.000 targetes de pagament, de 32.000 usuaris. Xifres que corroboren el que apunten les autoritats comunitàries, en el sentit que 1 de cada 5 ciutadans de la Unió reconeix que gairebé ha deixat d'utilitzar el diner físic per fer els pagaments rutinaris de cada dia.

En sintonia amb el creixement d'usuaris digitals, que a Andorra va créixer un 7%, mentre que els de les aplicacions mòbils ho va fer un 30%. Aquesta realitat requereix inversions per part del sector bancari, que l'any passat va destinar un 6% dels beneficis a la transformació digital.

Informa: Joan A. Sarmiento

Comparteix:

Limitar l'accés a les pantalles fins als 16 anys La majoria de grups del Consell General vol la dimissió de Resma Punjabi