Energia renovable per reduir la dependència de l'exterior

www.andorradifusio.ad

El parc eòlic del Maià serà realitat a final del 2025 i permetrà produir un 10% més d'energia. Això permetrà reduir fins al 25% les importacions sotmeses a preu de mercat. Per l'executiu és una infraestructura clau preveient que la volatilitat dels preus tornarà a incrementar-se l'any vinent.

Ara mateix produïm el 21% de l'energia que consumim, un percentatge que s'incrementarà deu punts amb el futur parc eòlic del Maià i que, de retruc, es restarà del 35% d'energia que importem dels països veïns i que depèn dels alts i baixos dels preus. Fet que ha de comportar tranquil·litat i estalvi. 

"L'any 2022, aquest 35% de l'energia que comprava FEDA a l'exterior, tant a França com a Espanya, es va arribar a pagar a mil euros el kilowat. El 2023 aquesta volatilitat ha baixat, però tenim previsions que tornarà a pujar el 2024". 

David Forné, secretari d'Estat de Transició Energètica, Transports i Mobilitat 

Forné ha destacat que també importem un 44% d'energia que no depèn dels preus del mercat gràcies a contractes fixos. 

El projecte, que pilotarà FEDA, va començar a gestar-se fa 7 anys. Un potencial que s'ha pogut comprovar gràcies a un pal que ha estat un any recollint dades. El parc estarà llest i en funcionament d'aquí a dos anys amb 10 aerogeneradors previstos. Cadascun produeix 23 MW, fet que permetrà produir 54 GW per hora a l'any.

"Tenim un consum energètic més important durant els mesos d'hivern i, per tant, la corba de producció d'energia eòlica s'ajusta molt bé amb aquesta corba amb produccions superiors en els períodes d'hivern".

Carles Miquel, director d'Energia i Transports 

Amb el vistiplau dels comuns afectats, tots els detalls s'exposaran públicament durant un mes i també es compartiran a les autoritats franceses per ser zona fronterera. Des de l'executiu argumenten que l'impacte visual no serà rellevant i que es prendran totes les mesures per no afectar la biodiversitat. En paral·lel, en els propers sis mesos estudiaran la creació d'una altra central hidroelèctrica com la d'Engolasters i la instal·lació de més plaques solars i és que l'horitzó final és arribar a produir el 50% d'energia el 2050

L'Executiu defensa l'augment per combatre la inflació

Des del Govern reiteren la necessitat d'incrementar un 4,2% les tarifes de la llum, tot i la previsió de FEDA de tancar l'any amb 20 milions d'euros de benefici. Un augment que es traduirà en dos euros més per al consumidor i que ha d'ajudar a combatre la inflació i recuperar les pèrdues "rècord, històriques" de l'any passat.

nforma: Laura Cugat

Imatges: Anna Romagosa

Imatges cedides Govern d'Andorra 

 

Comparteix:

El 'Gordo' més tardà Els reptes de les cardiopaties