Els reptes de les cardiopaties

www.andorradifusio.ad

Visibilitzar i donar a conèixer les cardiopaties congènites, malformacions en l’estructura del cor que s’originen abans del naixement.

Aquest és l’objectiu de la taula rodona ‘Les cicatrius que ens han donat vida’, amb una desena d’assistents i que se celebra amb motiu de l’exposició DesCORda’t. Es podrà visitar fins al 15 de gener

Psicòlogues, metgesses especialitzades en cardiopatia i cardiologia i infermeres han explicat en què consisteix la seva funció. La ginecòloga i màster en cardiopaties neonatals, Sandra Cano, ha exposat quina és la seva tasca. "Sobretot és poder fer les ecocardiografies fetals amb pacients que se'ls hi sospita alguna anomalia i poder explorar amb més profunditat el cor". També remarca que ho mira amb la "gent que té algun factor de risc en poder presentar alguna cardiopatia congènita".

La cap de l'Escola d'Infermeria de la Universitat d'Andorra, Sara Esqué, ha posat sobre la taula altres aspectes rellevants. "És molt important que aquesta cura impliqui les cures directes a una persona, però també implica l'acompanyament en la gestió emocional".

En els darrers anys s’ha avançat molt en les tècniques de cirurgia i ara el percentatge de mortalitat infantil de les cardiopaties congènites és del 5%. La taula rodona ha comptat amb el testimoni de la Sandra. Li van detectar la malaltia als sis mesos d’embaràs de la seva mare. La cardiopatia és una malaltia molt complexa que planteja molts reptes.

Informa: Karen Gacusana

Comparteix:

Energia renovable per reduir la dependència de l'exterior Encamp té nou supermercat