El nou paquet de mesures per fer font a la crisi per la Covid-19 regula com es faran els ERTO i les reduccions de jornada laboral, però no preveu mecanismes per evitar que els afectats puguin acabar sent acomiadats. Amb tot el Govern, que assumirà la majoria de salaris, especialment dels més baixos, defensa que l'objectiu és preservar al màxim els llocs de treball i protegir el teixit productiu.
El projecte de llei de les noves mesures excepcionals i urgents regula la suspensió temporal dels contractes de treball i la reducció de la jornada laboral que no sigui superior al 75%.
Segons el text, el Govern assumirà la majoria de les prestacions que percebran els afectats complementant les aportacions de les empreses i preveu destinar-hi fins a 120 milions d'euros.
La reducció respecte del salari serà proporcional i s'han establert franges que fixen tant els percentatges de reducció com quina part assumeix l'administració i quina l'empresa.
Posem quatre exemples. Si el sou fix equival al salari mínim professional, de 1.083 euros, la prestació el garanteix íntegrament. En aquest cas el Govern n'assumirà el 75% i la resta, l'empresa.
Un treballador que cobra 1.500 euros passarà a percebre 1.368 euros. El Govern n'assumiria el 68% del sou total.
Els que guanyen 2.100 euros passarien a percebre'n 1.696, amb una aportació pública del 60% del total.
Finalment els que tinguin un sou de 4.200 el veuran reduït en un 51% i cobrarien 2.124 euros, que és el màxim que es podrà percebre.
En el cas del supòsit de la reducció de jornada laboral la prestació de la part de la jornada en què no es treballa es calcula seguint els mateixos criteris i després es minora proporcionalment.
El projecte de llei no preveu mecanismes per garantir que el treballador subjecte a un ERTO no pugui ser acomiadat quan finalitzi la suspensió temporal però el Govern garanteix que Inspecció de Treball vetllarà per l'aplicació de bones pràctiques.
Es subratlla que si una empresa decideix fer un ERTO és precisament per donar continuïtat als llocs de treball afectats un cop millori la situació.
El ministre de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo, ha dit al respecte que "a partir del moment en què es reincorpori, si l'empresa opta per l'acomiadament, s'haurà de fer efectiu amb el que preveu la legislació" i destaca que "el servei d'inspecció de treball estarà a la seva disposició".
Per la seva par el ministre portaveu, Eric Jover, afirma que "l'empresari considera que amb una conjuntura econòmica normal, aquell treballador té el seu lloc a l'empresa". I assegura que "la suspensió d'activitat temporal té l'objectiu de preservar els llocs de treball".
L'aplicació de la suspensió temporal de contractes de treball i de reducció de jornada es preveu que es pugui dur a terme a partir de l'1 de maig del 2020 fins als 180 dies posteriors als que el Govern declari la fi de l'emergència sanitària.
La suspensió es podrà allargar a molt estirar fins al 31 de desembre d'enguany. Les sol·licituds de les empreses amb l'activitat suspesa s'autoritzaran automàticament.
Les de les empreses obertes han de ser autoritzades pel ministeri de Presidència, Economia i Empresa en un termini màxim de cinc dies.
Informa: Gerard Gort
Imatges: Txema Galilea
Comparteix: