Espot sobre l'acord UE: "Les sucursals bancàries estrangeres no operaran a Andorra fins que nosaltres tinguem aquesta mateixa possibilitat"

www.andorradifusio.ad

L'acord marc de les negociacions de l'acord d'associació amb la Unió Europea està resolt en un 99%. Així ho ha ressaltat el cap de Govern, Xavier Espot, coincidint amb la segona visita del ministre d'Afers Exteriors de San Marino, Luca Beccari. Andorra està a punt de cloure també el protocol de serveis financers que recolliria una igualtat de condicions entre l'arribada d'entitats estrangeres i la possibilitat de bancs del país d'establir-se a fora. Ambdós països coincideixen en un sistema de quotes per controlar l'arribada de residents. 

Segona visita oficial del ministre d'Afers Exteriors, Cooperació Econòmica Internacional i Telecomunicacions de San Marino, Luca Beccari, coincidint amb la recta final de les negociacions de l'acord d'associació amb la Unió Europea. Precisament aquest ha estat un dels temes centrals de la trobada bilateral. La previsió és finalitzar el procés aquest 2023 per començar de seguida a redactar el text. 

Un dels punts del projecte més avançats és l'acord marc, que inclou les negociacions conjuntes d'Andorra i San Marino. Inicialment també s'hi sumava Mònaco, però va decidir fa un pas al costat el setembre passat. Segons el cap de Govern, Xavier Espot, "l'acord marc està pràcticament tancat, està tancat en un 99%". 

Per contra, hi ha altres qüestions encara sobre la taula que els països estan treballant respectivament en funció de cadascuna de les seves especificitats. Un dels més destacats és el protocol sobre serveis financers. 

"La segona versió sobre serveis financers que ens ha presentat la Comissió Europea evidentment ja recull molts dels aspectes que nosaltres inicialment vam assenyalar com a problemàtics, particularment la qüestió de la reciprocitat. Ara queda clar que les sucursals d'entitats bancàries o d'entitats financeres estrangeres no podran venir a operar a Andorra fins que nosaltres tinguem aquesta mateixa possibilitat i, per tant, s'hagi fet tot el camí que s'ha de recórrer."
Xavier Espot, cap de Govern

Segons Espot, "el període per fer aquest camí s'ha allargat de 10 a 15 anys, s'ha modulat tant la clàusula de salvaguarda com els mecanismes de supervisió per tal que les nostres autoritats nacionals també puguin intervenir en major mesura". Amb tot, el cap de Govern ha reconegut que "estem molt a prop de l'acord".

El Principat també està buscant un prestador d'última instància que s'ha d'aconseguir a través d'acord bilaterals que sobretot s'estan negociant amb Espanya i França, sense que es tanqui la porta a fer-ho també amb el Banc Central Europeu (BCE) segons va afirmar el ministre de Finances, Ramon Lladós. Precisament aquest va ser un dels temes centrals de la visita del cap de Govern i el síndic general aquest dilluns a la capital francesa. El copríncep francès, Emmanuel Macron, s'ha compromès a ajudar a Andorra impulsant converses amb el Banc de França per accedir als mecanismes de liquiditat. 

San Marino té un escenari diferent perquè compta amb el seu propi banc central. Segons ha explicat el seu ministre d'Exteriors, el que sí que les interessaria és arribar a un acord amb el BCE per accedir a aquests mecanismes de liquiditat sobretot en casos de necessitat, com ara l'arribada d'una crisi com la Covid-19. Tot i això, ha destacat que és crucial que el país tingui les seves pròpies eines per tirar endavant totes les inversions i els crèdits que siguin necessaris. 

Un dels punts que més els preocupa és la lliure circulació de persones i treballadors.

"La por és un creixement sense control dels residents a San Marino. I la solució que hem trobat en les negociacions és utilitzar el model de quotes de Liechtenstein a través del qual podem aturar l'arribada de nous residents."
Luca Beccari, ministre d'Afers Exteriors, Cooperació Econòmica Internacional i Telecomunicacions de San Marino

Un model basat en quotes que Andorra també vol assolir per tal de regular el fluxe d'entrada de nous habitants al país. Beccari ha remarcat que aquesta és una de les qüestions més complicades de les negociacions, però "ens estem apropant al final". Per a ell, alguns dels principals beneficis d'assolir l'apropament amb Europa són les oportunitats i el moviment d'estudiants i treballadors pels estats membre i la integració al mercat intern europeu. Un apropament que creu que és fonamental perquè el país avanci i tingui un paraigua de seguretat més important en tots els sentits. 

Més enllà de l'acord d'associació 

A banda de tractar l'estat de les negociacions amb la Unió Europea, també s'han tractat altres temes bilaterals entre ambdós països, com ara projectes per evitar el malbaratament alimentari, més cooperació cultural i possibles nous convenis en matèria de noves tecnologies. 

La visita de la delegació sanmarinesa ha clos amb un sopar d'autoritats, amb el desig sobre la taula de potenciar encara més la col·laboració. Precisament Espot ha plantejat que "estaria bé fer trobades regulars entre els diferents petits països", una relació que Beccari pensa que és fonamental perquè els microestats puguin unir forces i fer front de forma conjunta a les necessitats comunes. 

Informa: Laura Cugat
Imatges: Eric Escabias

Comparteix:

Adjudicada l'elaboració de la nova cartera digital per agilitzar les gestions en línia Concòrdia, oberta a un pacte d'estat sobre habitatge