FEDA invertirà 180 milions els pròxims 5 anys, prioritzant les renovables

www.andorradifusio.ad

FEDA preveu acabar el 2024 amb més beneficis que l’any passat, que es va tancar amb 23 milions. Apujarà les tarifes com a màxim un 2% en funció de l’IPC, segons es marcava en el pressupost, tot mantenint la competitivitat respecte als països veïns. Ara mateix el preu se situa en 0,176 euros per kWh, mentre que Espanya està un 40% per sobre i França, un 60%. Els pròxims cinc anys, la companyia invertirà 180 milions, sobretot en renovables.

En el marc del dinar de Nadal amb la premsa, la parapública ha explicat que ja han recuperat la solvència perduda durant la pandèmia. Un dels principals reptes consisteix en incrementar la compra d’energia renovable arribant al 100% l’any 2030.

"Aquest any hem incrementat el percentatge de compra d'energia renovable i tenim una planificació per arribar els pròxims 3-6 anys a un 100% d'energia renovable importada i també la produïda a Andorra. Amb aquest objectiu, volem arribar l'any 2030-31 amb una energia 100% renovable i pràcticament zero emissions de C02".

Decla Albert Moles, director general de FEDA

Juntament amb l’augment de la compra d’energia certificada com a renovable als països veïns, també vol seguir treballant en projectes nacionals com el parc eòlic del Pic del Maià que es preveu tenir operatiu el 2027. Una infraestructura clau per compensar l’augment de demanda dels mesos d’hivern.

Per aconseguir aquest objectiu, la companyia també està estudiant amb França com aprofitar la central hidroelèctrica de l’Ospitalet. Un projecte que podria arribar a doblar la producció d’energia d’aquesta tipologia, tenint en compte que tenen una de les preses més grans dels Pirineus. Altres projectes són l’ampliació de la xarxa de calor i el reforç de la connexió elèctrica amb Espanya.

A nivell d’incidències, el temps de tall de subministrament el 2024 ha estat de mitja hora, un valor superior a la mitjana. L’aturada més important va ser la del mes de setembre amb una durada de 20 minuts, mentre que la resta han estat aïllades.

Respecte a l’acord d’associació amb la UE, no els preocupa el resultat tenint en compte que fa anys que tenen convenis amb els estats veïns, tot i afirmar que aquest acord podria ajudar a teixir vincles.

Informa: Laura Cugat 

Imatges: Sergi Linares

Comparteix:

Rentat de cara a la Farga Rossell, l'espai Columba i el Museu Casa d'Areny-Plandolit La meitat dels tràmits administratius a Andorra ja es fan en línia