Les associacions feministes reconeixen que incloure l'avortament a la Carta Europea de drets fonamentals, com va proposar Macron, seria una bona notícia, tot i que deixen clar que sense voluntat política no s'aconseguirà. Per això, també insisteixen que el poble és sobirà per decidir-ne la despenalització.
Poc després que el Parlament europeu escollís la maltesa antiavortament Roberta Metsola com a nova presidenta, Emmanuel Macron deia que volia incloure l'avortament a la Carta Europea de drets fonamentals.
Des de les associacions feministes del país celebren que els drets sexuals i reproductius de les dones es considerin drets fonamentals, però també són clares i etziben que dubten que això canvii la situació al Principat.
La portaveu d'Acció Feminista, Antònia Escoda, argumenta que "hi ha molts tractats internacionals que parlen del dret de l'avortament de les dones" i recorda "que ens piquen regularment la cresta perquè no complim amb els convenis que hem signat i ratificat".
Per a la psicòloga d'Stop Violències, Vanessa Mendoza, "el problema real és que mentre ells s'estan barallant, estem discutim i s'omplem pàgines als mitjans de comunicació, les dones continuen avortant".
Per això, també consciencien que el poble andorrà és sobirà per poder decidir sobre la despenalització "almenys en els tres supòsits bàsics, que ens semblen drets humans", diu la presidenta de l'associació de Dones d'Andorra, Mònica Codina, recordant que "un d'ells és la vida de la pròpia mare".
Ara, la pilota està al cantó dels polítics, però les associacions esmenten que des del Govern ja es van posicionar, declarant que la mesura no afectaria l'acord d'associació amb la Unió Europea.
Informa: Judith Sáez
Imatges: Ricard Tenza - Comissió Europea
Locució: Montse Grau
Comparteix: