La formatgeria artesanal Casa Raubert s'ha hagut de reinventar amb el coronavirus. Després de dos anys de vida acaba d'entrar al mercat online. Aquestes vendes els han permès seguir treballant durant la crisi i ara ho veuen com una nova via de negoci. La Covid-19 ha donat més visibilitat al producte nacional i a la diversificació de l'economia.
Casa Raubert ha obert cada dia malgrat la crisi. L'alletament de les ovelles no es pot aturar per salut de l'animal. Treballa amb una raça molt productiva d'origen sirià que dona uns 80 litres al dia.
Han estat "munyint matí i tarda i produint i transformant en productes frescos i formatges", explica Joel Font. Fins al confinament, la gran venda la feien a la restauració i això és el que més els ha afectat. S'han hagut de redaptar i "tot el producte fresc s'ha fet a demanda i la resta de llet s'ha fet servir per produir formatges curats".
La feina del formatger és molt metòdica i acurada. Abans del procés de curació, el formatge es qualla, es premsa i es sala. També elabora formatge fresc. El curat passa com a mínim dos mesos i mig en una cambra a 12 graus i un 80% d'humitat.
La caiguda de vendes durant la crisi va obrir el camí al comerç online, "que ens ha obert una porta que no havíem pensat des que vam iniciar tota l'activitat fa dos anys i, des de fa un mes i mig, hem tingut força clientela comprant per internet", diu Font.
Ara seguiran venent a través del seu web. La crisi sanitària ha donat més visibilitat al producte de proximitat a banda de posar en relleu la diversificació de l'economia. Segons Font, "la gent s'ha conscienciat que hi ha producte andorrà i artesà, no només formatges".
Els sectors primari i terciari poden combinar-se de la millor manera. Casa Raubert organitza visites i tasts a les instal·lacions.
Coincidint amb la crisi i en col·laboració amb el comú de la Massana es reprenen aquestes visites amb clients nacionals tots els diumenges a partir d'aquest diumenge 14 de juny.
Informa: Cesc Sanjuan
Imatge: Sergi Linares
Comparteix: