Fa més d'un any que tenim suspensions temporals dels contractes de treball i reduccions de la jornada laboral. Els mecanismes han servit per evitar al màxim els acomiadaments, però gestionar-los ha estat el més complicat. Molts negocis creuen que s'hauran d'allargar encara més. A hores d'ara, prop de 4.000 assalariats segueixen afectats per aquestes mesures.
En ple confinament, el Govern va aprovar la suspensió temporal dels contractes de treball i la reducció de la jornada laboral. Frenar acomiadaments massius era l'objectiu de la mesura. Un any més tard, més de 610 empreses es veuen obligades a mantenir-la. El motiu? Les pèrdues i la falta de turisme.
L'empresari d'Sportech, Joan Ramon Moya, ha assegurat que "estem patint moltíssim", tot detallant que tenen una davallada del 80% de la facturació i d'un 60% a la botiga. Amb tot, ha remarcat que "gràcies a les ajudes del Govern, que van ser molt fortes a la primera onada i que ho continuen sent, les empreses hem pogut aguantar". Malgrat tot, "nosaltres vam haver de tancar i fer fora dues persones".
Per la seva part, la directora del departament de gestió de personal de Gala Perfumeries, Carla Borges, ha explicat que "intentàvem ser molt equitatius a l'hora d'agafar personal per cobrir les botigues", però també "en repartir la necessitat de la botiga entre el màxim de personal possible", davant la por dels empleats de perdre el seu lloc de treball. A més, ha apuntat que el fet d'estar molt de temps a casa, "tampoc ajudava".
Els negocis afirmen que no haguessin pogut sobreviure sense aquesta llei. A hores d'ara hi ha més de 2.100 assalariats amb suspensió temporal del seu contracte i uns 1.820 amb reducció de la jornada.
Per a molts d'ells ha estat la solució per no perdre el seu lloc de treball, tot i que alhora també ha estat una angoixa. "Al principi està bé, però quan portes un any t'esgota perquè dius: no tinc res a fer", ha manifestat el cuiner del restaurant Noranta-tres, Albert Tomàs.
En aquesta línia, la maquilladora de Gala Perfumeries, Mònica Francisco, ha assegurat que "és difícil perquè tens por". "No saps que passarà, tens la feina però no saps si continuarem tots bé".
El més complicat per als negocis ha estat actuar en funció de les restriccions als estats veïns. Per a l'estiu, alguns esperen poder tornar a incorporar gran part de la plantilla. D'altres, però, són prudents i creuen que encara caldrà ampliar més la mesura.
Des de l'u de gener s'hi han acollit més de 640 empreses, afectant més de 5.200 assalariats.
Informa: Pere Moliné-Judith Sáez
Imatges: Desirée Sala-Arnau Teixidó
Comparteix: