L'habitatge, els salaris i l'acord amb la UE centren el discurs de Cap d'Any del cap de Govern

www.andorradifusio.ad

La societat andorrana demana nous equilibris i el cap de Govern n'ha pres nota, després de les últimes mobilitzacions. En el discurs de Cap d'Any, Xavier Espot destaca la feina feta i les mesures preses en habitatge i salaris per millorar el poder adquisitiu de la ciutadania. No s'oblida de l'Acord d'associació amb la Unió Europea, conscient que caldrà fer pedagogia perquè la població li pugui donar suport.

La ciutadania s'ha fet sentir i ha interpel·lat directament els representants polítics. Així ho reconeix Xavier Espot a l'inici del tradicional discurs de Cap d'Any, recordant, entre d'altres, les manifestacions dels darrers mesos.

"Poques vegades abans Andorra s'havia expressat de manera tan plural. No és senzill recollir totes aquestes veus diverses, de vegades, fins i tot, amb punts de vista i interessos contraposats, i trobar un denominador comú. Això no obstant, crec que podríem estar d'acord a afirmar que la societat andorrana demana nous equilibris."
Xavier Espot, cap de Govern 

El cap de Govern defensa l'esforç fet i posa l'exemple de l'acord transversal per a l'habitatge per demostrar que el consens és possible quan es deixen de banda els interessos partidistes.    

"Les persones que han viscut amb l'angoixa de no saber si podrien continuar tenint al seu abast un habitatge a preu assequible, poden ara estar tranquil·les i tenir la seguretat que aquesta situació no canviarà en els anys que vindran."
Xavier Espot, cap de Govern 

Xavier Espot recorda que amb la pròrroga dels lloguers i el projecte de llei que obliga a apujar l'IPC a tots els salaris fins al mitjà es protegeix aquelles persones amb menys recursos, després d'un any en què la inflació ha trastocat moltes economies familiars. 

I mirant al 2024 remarca que també serà l'any per redefinir les relacions d'Andorra amb el seu entorn. El cap de l'executiu és conscient que l'Acord d'associació amb la Unió Europea genera dubtes. Però defensa que és equilibrat i avança que ara comença la fase d'explicació i pedagogia.

"No s'ha de veure com un canvi radical o com un capgirament de l'ordre conegut de les coses. Ans el contrari. És la conseqüència lògica de més de 30 anys de relacions entre Andorra i la UE, que van començar quan el Govern de Josep Pintat va negociar l'acord duaner a finals de la dècada de 1980. D'aleshores ençà, res del que passa a Europa ha estat aliè a nosaltres. Tot el que passa al nostre entorn ens afecta i l'acord el que ens permetrà és construir una relació estable amb l'entorn i poder fer sentir la nostra pròpia veu."
Xavier Espot, cap de Govern 

Revisar a fons la regulació de la inversió estrangera, fer sostenible el sistema de pensions i trobar un equilibri entre el desenvolupament urbanístic i la protecció del medi natural són altres objectius que Espot es marca per al 2024 i que espera assolir amb consens. 

Recupera'l aquí

Informa: Laura Massegú

Comparteix:

Enllestint preparatius per rebre el 2024 Calcinat un cotxe a Erts