Increments salarials de fins al 30% al pla de carrera d'Educació

www.andorradifusio.ad

Fa 13 anys que el personal docent espera un nou pla de carrera que, segons el Sindicat d'Ensenyament Públic, ha de contribuir a retenir professionals. Fa una crida a la voluntat política per desencallar-lo. La proposta que es preveu defineix tres nivells d'expertesa i mèrits amb un increment de sou del 10% per a cada nivell. 

El SEP considera que aquest curs escolar ha estat clau perquè s'han definit les qüestions tècniques que ha d'incloure el pla de carrera professional en l'àmbit de l'educació, un dels més avançats segons fonts properes. L'executiu manté la promesa de definir aquests plans de carrera per a tots els treballadors públics al llarg d'aquesta legislatura, però projectes que estan sobre la taula com, per exemple, el possible acord d'associació amb la Unió Europea poden retardar l'aplicació d'aquestes iniciatives i també influir en la inversió pressupostària.

El secretari general del SEP, Sergi Esteves, explica que és per la gent "que acaba d'entrar al cos d'educació als nous edictes" i no és previst que arribi fins el "el 2025 o el 2026" quan pugui entrar. Pel que fa a la transitòria, assegura que és més complicat. "Com col·loquem a tota aquesta gent que ja fa anys que està a educació amb el pla de carrera, que aquí ja hi ha moltes opinions, no hi ha una partida pressupostària i no hi ha càlculs".

L'esborrany contempla tres nivells, l'inicial, el consolidat i l'expert, que comporten respectivament un augment salarial d'un 10% i fins a un màxim d'entre un 30% i un 40%. Cada canvi de nivell suposa uns 10 anys. Un avenç que dependria d'avaluacions i mèrits com ara la formació, els projectes extracurriculars o la implicació del professional en les activitats del centre. Un plantejament encara susceptible de canvis. 

El SEP reitera que és un projecte primordial pel benestar i l'estabilitat del sector i la qualitat educativa perquè, segons Esteves, "el que estem començant a veure és que el sector de l'educació cada cop és menys atractiu en l'àmbit salarial i que, per tant, ens dona problemes de falta de personal".

Un problema que els preocupa. Fan un bon balanç de les negociacions, però demanen molta més celeritat i, sobretot, que sigui prioritari. 

Tots els alumnes del Lycée aproven les BAC

Un 100% dels 150 alumnes del Lycée Comte de Foix que es van presentar a les proves del BAC general i tecnològic han aprovat.

Es tracta d'una xifra superior a la mitjana dels que van fer el mateix examen a França: un 85,5%. Pel que fa als que es van presentar al BAC professional, el nombre dels qui van passar ha estat del 90%.

Informa: Laura Cugat 

Imatges: Ricard Tenza 

Comparteix:

En busca del suport de fisioterapeutes, logopedes i podòlegs al pacte de salut Enquesta per denunciar abusos dels propietaris de pisos