La declaració UNESCO sobre la creació d'Andorra com a estat podria ser una bona oportunitat per unir l'oferta museística del país. Una oferta que els experts recomanen que es doni a conèixer a tota la societat. Un bon exemple d'acostament dels museus a la ciutadania és el Thyssen, que dissabte farà una jornada de pintura amb cavallet.
Què passa si un dilluns li demanem a un taxista que ens porti a Areny-Plandolit? Doncs que pagarem la carrera per trobar-nos l'equipament tancat, però probablement el taxista no tenia aquesta informació.
És una de les reflexions que s'han sentit al SIMA, on s'ha animat a fer més formacions, donar a conèixer els museus i monuments del país i buscar un discurs que els unifiqui. Aquesta ocasió podria venir, segons la coordinadora del rectorat de la Universitat d'Andorra, Cristina Yáñez, amb la declaració UNESCO sobre l'origen d'Andorra com a estat.
"Quan a la gent li demanes pels pariatges, no t'ho saben explicar bé", lamenta la coordinadora del rectorat de la Universitat d'Andorra, Cristina Yáñez. "Hi ha d'haver un pla de gestió, uns recursos i la voluntat que, una vegada tinguem l'etiqueta de la Unesco, es facin bé les coses. Podem aprendre del que ens va passar amb la Vall del Madriu", demana.
Un cas del qual es pot prendre exemple és el Carmen Thyssen, que en dos mesos acumula 4.000 visitants. La firma, que utilitza les noves tecnologies, ofereix audioguia amb l'entrada i complementa l'oferta amb activitats. Dijous és el Dia Internacional dels Museus i, per ampliar la celebració, dissabte es farà una jornada de pintura. "El visitant serà l'artista", creu Guillem Cervera.
Dijous, durant tota la jornada, l'entrada als museus serà gratuïta. Si no ho sabien, ara ja ho saben.
Informa: Rosa Alberch
Imatges: Cristina Jubete