L'augment desorbitat dels lloguers a Andorra ha generat una gran preocupació entre els joves, que veuen cada cop més difícil l'accés a l'habitatge i, per tant, a la independència. Els salaris actuals, sumats als alts preus dels arrendaments, fan que molts joves s'acostumin a viure amb els pares o fins i tot considerin la possibilitat d'abandonar el país.
Un jove del país explicava: "Actualment és molt difícil independitzar-se, sobretot amb un lloguer, perquè els preus estan pels núvols. I no, no es pot. Amb el sou mínim no es pot." Aquest sentiment és compartit per molts, que veuen com els sous no s'ajusten a la realitat dels lloguers, especialment en un mercat on les opcions més assequibles són escasses.
Una altra mare, que veu com les seves filles lluiten per trobar un habitatge, afegia: "Jo tinc les meves filles. Una ha trobat un apartament que no té gairebé ni finestres, a Encamp, i paga 400€. Per això s'ha pogut anar. Però tinc una altra que està buscant i per menys de 1.500 no troba res."
Aquesta situació no és exclusiva d'Andorra, sinó que sembla ser una tendència generalitzada a tot Europa, com apunta un ciutadà: "Veig que a tota Europa tenim el mateix problema. Lloguers fora de lloc i molt d'Air B & B". Així, molts es mostren desanimats i temen que el país acabi perdent joves i talent per la manca d'opcions assequibles.
Els propietaris de pisos també es mostren preocupats per la situació, com un d'ells que, tot i ser propietari de dos immobles, reconeix les dificultats dels arrendaments: "És una vergonya com estan els pisos a aquest país. El que no pot ser és que una persona pagui 1.500 euros de lloguer i el sou base estigui a 1.300. Jo estic d'acord que el lloguer estigui a 1.500 però has de cobrar 3.500."
Aquesta creixent dificultat per trobar habitatge ha generat una sensació de frustració i impotència. Algunes persones ja vaticinen que, si la situació no canvia, molts no tindran més remei que marxar del país. Com lamentava una ciutadana: "Després hi ha molta gent que s'anirà d'Andorra i no quedarà ningú aquí."
Davant aquesta preocupant situació, la necessitat de trobar solucions sembla urgent. Un home major expressava que calen mesures per garantir l'accés a l'habitatge per a les noves generacions: "No sé quina solució hi ha, però l'haurien de buscar", conclou.
Dilluns que ve s'obre el termini per sol·licitar les ajudes per a l'habitatge de lloguer d'enguany. Tot i que la convocatòria està oberta tot l'any, si la demanda es fa abans del 31 de març, l'ajut serà retroactiu des de l'1 de gener.
Informa: Pere Moliné
Imatges: Javier Martín
Comparteix: