La Carn de Qualitat d'Andorra segueix amb l'objectiu que es va marcar, tenir una certificació externa i independent sobre carns produïdes amb benestar animal. Un producte que cada vegada té més presència entre els restauradors i particulars del país.
Si ens fixem en les dades, durant el 2021 es van sacrificar 1.536 animals sota el segell de Carn de Qualitat d'Andorra. El producte estrella és el boví amb 800 caps. Amb la carn d'equí i segueix havent-hi certa reticència a l'hora de consumir-ne. Per aquest motiu els productors decideixen fer l'exportació en viu a països com Espanya, ja que els aporta més benefici econòmic.
Ramaders d'Andorra es va fixar poder aconseguir comercialitzar 1.000 barquetes a la setmana, de moment estan en 600, però esperen assolir la xifra a partir d'aquest abril. El gerent de l'entitat, Gerard Martínez, explica que no hi han arribat fins ara "per un tema de recursos humans". Des d'aquest mes de març l'equip de carnissers es compon de tres persones i ara ja tenim capacitat d'absorbir totes les demandes". En aquest context preveu superar fins i tot les mil setmanals.
D'altra banda des del ministeri d'Agricultura, el director del departament, Josep Casals, indica que s'està treballant per augmentar la cabana de ovelles, no només per la carn sinó per la tasca agrícola que fan a les muntanyes. Per això, diu, cal "reflexionar al voltant de quines estructures es poden crear i com es pot ajudar a recuperar el sector".
Martínez calcula que hi ha un ramat amb unes 400-500 ovelles i un altre amb un centenar, però "per cuidar les muntanyes necessitaríem més ramats perquè hi ha moltes zones on no hi pastura ningú i, per tant, es perd biodiversitat i augmenta el risc d'incendis. A part, el corder de carn d'Andorra agrada molt".
La intenció és mantenir el sector agrícola i ramader viu perquè el visitant i el resident pugui trobar al país agricultura, natura i productes elaborats aquí. Per això el ministeri ha aprovat, aquesta setmana, el pagament de 42.000 euros a 8 explotacions ramaderes pel manteniment de la biodiversitat vegetal.
Informa: Roser Puigbò
Imatges: Anna Romagosa
Comparteix: