Landry Riba sobre l'acord d'associació amb la UE: "Ara hi ha una constel·lació que potser ens permet tenir el millor acord possible per Andorra"

www.andorradifusio.ad

Landry Riba creu que Andorra té una oportunitat única per tancar l'acord d'associació amb la Unió Europea aquest segon semestre del 2023. Una confluència de factors demanen ser ambiciosos per poder tenir el millor acord possible. Al juny s'han de reprendre les converses polítiques pels temes més sensibles. 

Andorra té en aquest segon semestre de l'any un moment únic per segellar l'acord d'associació amb la Unió Europea. En els 8 anys que fa que duren les negociacions, ara hi ha una finestra d'oportunitat que no hi ha sigut mai abans i que és molt difícil que es torni a reproduir. Coincideix que Espanya tindrà la presidència europea rotatòria; que la Comissió Europea encara el seu darrer tram de mandat, perquè al juny del 2024 hi ha eleccions al parlament europeu, i que hi ha un vicepresident

Landry Riba, secretari d'Estat per a les Relacions amb la Unió Europea, detalla que "al costat de la Unió Europea ara hi ha un lideratge polític que mai hem tingut. La figura del vicepresident és clau en aquest procés. I el vicepresident potser no hi serà d'aquí a un any. Donem-nos aquesta oportunitat perquè el que negociem en aquest període, si no acabéssim, és molt difícil que es tornés a renegociar. Per tant ja ho tindríem. I això, deixar-ho passar, des del punt de vista d'estar assegut a la taula de negociacions em semblaria una oportunitat fallida."

Per tot plegat, Riba creu que Andorra ha de ser ambiciosa. "Ara hi ha una constel·lació que potser ens permet tenir el millor acord possible per Andorra. Penso que seria desafortunat que no ho aprofitem de la millor manera. I ja veurem què tenim entre mans quan s'atansi la fi d'aquest període favorable. Potser tenim un acord. Potser no. I si és que no, no passarà res com diu el cap de Govern, necessitarem més temps."

Algunes de les qüestions més sensibles, com les telecomunicacions, la lliure circulació de persones i la seguretat pública, es reprendran a partir de la ronda de negociació del juny, amb la represa de les converses més polítiques

El vicepresident de la Comissió Europea confirma el seu compromís i la importància de les negociacions

El cap de Govern, Xavier Espot, i el vicepresident de la Comissió Europea i responsable polític de la negociació de l'Acord d'Associació, Maroš Šefcovic, han tornat a conversar, telefònicament, després del període d'impàs de les eleccions generals i la formació del nou executiu. Espot li ha traslladat el resultat dels comicis i ha reafirmat el compromís de finalitzar les negociacions, que continuaran liderades per Landry Riba, secretari d'Estat per a les Relacions amb la Unió Europea. En la mateixa línia, Šefcovic l'ha felicitat per la reelecció i li ha transmès que es manté en l'objectiu d'arribar a un acord en els propers mesos.     

Informa: Laura Massegú
Imatges: Nil Forcada - Arxiu RTVA

 

Comparteix:

El personal del SAAS votarà el 5 i 6 de juny els membres del nou comitè d'empresa La policia ha rebut al voltant de 10 denúncies pel cas de phishing on se suplanten entitats bancàries