La policia ha rebut al voltant de 10 denúncies pel cas de phishing on se suplanten entitats bancàries

www.andorradifusio.ad

Els intents d'estafa amb la modalitat de phishing es multipliquen. Des d'aquest dijous s'ha detectat una nova onada, que suplanta la identitat d'una entitat bancària. De moment hi ha deu denúncies d'afectats. La policia adverteix que en cap cas s'accedeixi als enllaços dels missatges.

Nova onada d'intents d'estafa amb la modalitat de phishing en les darreres hores. L’operativa consisteix en l’enviament de missatges SMS que suplanten la identitat dels bancs, que tenen com a objectiu captar credencials de banca online de manera fraudulenta. En concret, s'adverteix que s'ha detectat un càrrec inusual a la targeta de crèdit de 2.932 euros, procedent d'un complex hoteler d'Eivissa. En el mateix missatge es demana clicar en un enllaç per corregir la situació, cosa que en cap cas s'ha de fer.

El phishing és més habitual del que es podria pensar, sobretot als països veïns. Així ho confirma l'agent del grup de delictes tecnològics de la policia, Ferran Jordan. "Busquen sempre empreses que són grans i que tenen molts clients. Ens hem d'acostumar que el phishing és una cosa que cada vegada passa més i és molt comú als països veïns. Les grans companyies sempre el pateixen."

Algunes persones que han accedit als enllaços han rebut una trucada, en català, suplantant el banc, que també és falsa. Demana fer algun tipus d'operativa o transferència o facilitar algun codi per accedir al compte bancari. Davant aquesta situació, la policia demana calma i no precipitar-se. Jordan destaca que no s'ha de caure en "aquesta urgència per espantar-nos i jugar amb nosaltres i que nosaltres cliquem en aquest enllaç i facilitem les dades personals". Esmenta que és en aquest moment "quan comença l'engany".

De moment s'han tramitat al voltant de 10 denúncies, tot i que el nombre pot augmentar els pròxims dies. Entre els consells per evitar sorpreses, cal actualitzar els navegadors amb un antivirus capaç detectar estafes similars.

La policia adverteix, però, que aquest no és l'únic tipus de phishing que els estafadors utilitzen i que pot arribar per diferents vies, com ara el mòbil i qualsevol aplicació d'internet

"Simulant ser una empresa perquè facilitis dades personals, simulant ser aquella empresa. Simulant ser una pàgina web que és el phishing tradicional que es fan passar per una botiga en línia, un banc, correus, etc. perquè et pensis que estàs entrant allà i realment no ho estan fent. I també potser per SMS, on et demanen clicar a l'enllaç."
Ferran Jordan, gent del Grup de delictes tecnològics de la policia

Informa: Redacció

Comparteix:

Landry Riba sobre l'acord d'associació amb la UE: "Ara hi ha una constel·lació que potser ens permet tenir el millor acord possible per Andorra" 260 alumnes a la festa de cloenda del Consell d'Infants d'Andorra la Vella