L'economia andorrana és la segona que més creix a Europa el 2022

www.andorradifusio.ad

L’economia andorrana va consolidar la recuperació el 2022. Va ser la que més va créixer a Europa, només per darrere d'Irlanda. I és que mentre que el creixement del PIB a la zona euro, 3,5%, es va desaccelerar respecte al 2021. A Andorra, puja cinc dècimes, fins al 8,8%.

Les activitats vinculades al turisme van liderar aquest creixement. Per una banda, es va recuperar el nombre de visitants, arribant als 8,4 milions. Per altra, van augmentar el nombre d'establiments i assalariats. En segon lloc destaca la construcció, amb un creixement més moderat que l'any 2021, concentrat en l’habitatge i un increment de la inversió pública. Segueix la indústria, amb una millora que es va plasmar en un augment d'assalariats i negocis. I el sector primari, que va créixer un 1,5%.

Quines són les perspectives de futur?

Doncs per aquest 2023 Andorra seguirà tenint un creixement econòmic positiu, però serà inferior al de l’any passat. Dues són les causes bàsicament, l'elevada inflació i l’increment dels tipus d’interès. Això en el marc d’un creixement feble de l’economia a escala global. El president de la Cambra de Comerç, Josep Maria Mas, assegura que el "grau d'incertesa de les previsions econòmiques per al 2023 i el 2024 és particularment elevat i dependrà principalment de com evolucionen els preus i de fins a quin punt el BCE apujarà els tipus d'interès per ancorar les expectatives de preus al voltant del 2%".

Aquest creixement moderat es comença a veure en les dades acumulades fins el juliol. Continua l’increment dels visitants, amb un 15%, i de les importacions, amb un 8%. Són xifres positives, però menors que en el mateix període del 2022. També l’alentiment del creixement econòmic es veu en la moderació del ritme de creació d’ocupació, si bé segueix sent positiu, un 6,2% fins al maig. Aquest increment continua liderat per l’hoteleria.

Quant al PIB, les dades del primer trimestre reflecteixen un increment del 3,5%, molt allunyat del 16,5% del 2022. La previsió de la Cambra és que a final d’any sigui de +1,4% i de +2,2% per al 2024, superior als d'Espanya, França i la Zona Euro.

La Cambra destaca deu reptes de futur, entre ells la visió compartida sector públic-privat del model turístic i l’encaix d’Andorra amb la Unió Europea, a banda de mantenir un sistema fiscal competitiu i l’adequació del marc d’immigració i laboral a les necessitats de les empreses i del país.

Informa: Sergi Cano - Judith Sáez

Comparteix:

Els ingressos per importacions baixen un 11,3% respecte a l'agost del 2022 El TC admet a tràmit amb efectes suspensius el recurs contra el desnonament dels dos germans