L'habitatge es cronifica com a principal preocupació

www.andorradifusio.ad

L'habitatge continua sent el principal problema i neguit que té el país ara mateix. Així ho constata l'Observatori del primer semestre del grup de Sociologia d'Andorra Recerca + Innovació, que ha entrevistat a més de 700 persones majors d'edat entre el 15 de febrer i el 5 de març. La segueixen com a preocupacions més destacades els sous insuficients i l'encariment de la vida. Una mostra n'és que un 30% dels enquestats té problemes per arribar a final de mes.

Gairebé el 75% dels enquestats té com a principal preocupació un d'aquests 3 temes. En comparació amb el 2023, però, aquest percentatge ha baixat una mica, concretament 10 punts percentuals. El coordinador de sociologia d'Andorra Recerca+Innovació, Joan Micó, ha destacat que la baixada coincideix amb les mesures implementades pel Govern, com ara la congelació dels lloguers. Per temàtiques, en segona posició trobaríem les infraestructures i els equipaments i després les prestacions socials i qüestions de salut. 

Si ens centrem en l'habitatge, es pot observar una tendència a l'alça des del 2021, tot i que durant l'any passat s'estabilitza i en el primer semestre del 2024 baixa una mica. Entre els motius principals, destaquen amb escreix els alts preus dels lloguers en comparació amb els salaris, un neguit que es troba en el 46% dels enquestats. A continuació, hi ha les dificultats d'emancipació dels joves, xifrades en un 14%, la manca d'ofertes assequibles (8%) i la por i l'angoixa per si els preus augmenten o no es renova el contracte (6%).

Situació econòmica

I és que més del 17% dels enquestats considera que la situació econòmica del país és dolenta o molt dolenta i el percentatge de participants que creuen que l'escenari anirà a pitjor és el més destacat. Gairebé 4 de cada 10 persones així ho creu.

Les dificultats per arribar a final de mes és una problemàtica que es manté al llarg dels anys i que aquest 2024 es troba en el 31% dels entrevistats, un total, però, que millora respecte a l'any passat i especialment si es compara amb el 2022. El coordinador de sociologia d'Andorra Recerca + Innovació, Joan Micó, assegura que el perfil sobretot són "persones que treballen a l'hosteleria i el comerç, persones que treballen a la construcció". I analitza que està sortint un darrer perfil als observatoris, que són les "persones administratives i similars que es veu que hi ha una proporció més alta que la seva situació no és tant bona" .

Entre els indicadors sobre la situació econòmica de les llars, un 14% no es pot permetre mantenir una temperatura adequada a casa, un total una mica inferior respecte el 2023. Per contra, augmenta el percentatge de llars que no es poden permetre una dieta equilibrada adquirint productes com carn, pollastre o peix. Aquest indicador arriba gairebé al 9,5%, la xifra més alta des del 2010. També incrementa fins gairebé el 35% la impossibilitat de fer front a despeses imprevistes, posant el cas d'una inversió de 1.050 euros, i les dificultats per anar de vacances (26%). 

Informa: Laura Cugat - Joan A. Sarmiento

Imatges: Ricard Tenza

Comparteix:

La cruesa de la guerra d'Ucraïna Cursos per aprendre portuguès i xinès a l'UdA