En matèria de salut, l'Observatori del primer semestre del grup de Sociologia d'Andorra Recerca + Innovació es posa especialment el focus en la salut mental, un àmbit estretament lligat amb els problemes i els neguits socioeconòmics. Es fa servir el que s'anomena test de Goldberg, que s'utilitza internacionalment per avaluar principalment els nivells d'ansietat i depressió.
En el cas de l'ansietat, es fan preguntes com ara si es tenen problemes per dormir i més de la meitat ha respost afirmativament. Pel que fa a la depressió, es demana, per exemple, si se sent una falta d'energia, i més de 4 de cada 10 han contestat que sí.
Analitzant tots els resultats, es conclou que més del 25% dels enquestats possiblement pateix les dues patologies, un percentatge que no para de créixer des del 2021. Si es desglossa, quasi el 14% té símptomes compatibles amb una depressió, una dada que baixa una mica respecte a l'any passat, i prop del 10% possiblement pateix ansietat o els seus efectes, xifra que en aquest cas s'incrementa.
Una problemàtica que, segons Micó, s'hauria d'estudiar el fet que les dones tenen una incidència més elevada que no pas els homes. "Hi ha una diferència molt clara de gènere que es digna d'estudi d'anar més enllà i després hi ha aquest factor de la situació econòmica que és molt important". En aquest sentit, el mateix sociòleg ha reconegut que han de buscar més factors. "Salut, econòmia, però hem de buscar altres factors com la solitud".
L'informe també demana sobre si s'ha seguit o se segueix un tractament psicològic o psiquiàtric i més d'un de cada 10 ha respost que ho està fent en aquests moments i un percentatge similar confessa que ho necessitaria.
L'Observatori també dedica un ampli capítol sobre medi ambient. Si bé un percentatge important dels enquestats considera que la situació a Andorra és bona, es denota una gran preocupació al voltant del canvi climàtic i és que el 77% considera que és un problema greu. Per tant, gairebé tothom ha percebut algun dels seus efectes. Hi ha un ampli consens també en considerar que cadascú de nosaltres pot fer-hi alguna cosa.
Informa: Laura Cugat-Joan Antoni Sarmiento
Imatges: Ricard Tenza
Comparteix: