La Universitat d´Estiu apel·la a recuperar els valors del periodisme ara que el poder perd l´hegemonia sobre la informació. La jornada d´avui s´ha centrat en ressaltar les oportunitats i demandes per un periodisme més lliure i plural.
L´aparició de veus noves provinents d´orient i de l´hemisferi sud, com Al Jazeera o Teleglobo, han trencat l´hegemonia dels mitjans anglosaxons per marcar l´agenda informativa mundial. Segons el periodista belga Jean Paul Marthoz, ha estat gràcies a trobar mercats importants a occident com és el cas de Rusia Today, que ja és el segon canal d´informació al Regne Unit.
A més, internet ha permès que, qui fins ara era notícia, avui es convertexi en productor d´informació a través de la xarxa, fet que, segons la catedràtica de la Universitat Autònoma de Madrid, Luisa Martín, ha permès contradir els discursos oficialistes. Diu Martin que "s'han pogut escoltar veus que no se sentien mai i que, quan la premsa o els mitjans de comunicació han donat cobertura a aquests moviments ja han pogut accedir a facebook, a twitter, als blocs, i tenir les veus i representacions del que succeïa i produïa la pròpia població i posava en circulació la propia població". Aquest context, sumat a la crisi de credibilitat i econòmica dels mitjans clàssics, ha de permetre als periodistes recuperar el rol de contrapoder i posar la ploma a la llaga.
L'escriptor i periodista de Le Soir, Jean Paul Marthoz, recordava que "la premsa no busca complaure a la gent, és realment fer una feina que permeti als ciutadans tenir la informació" i recordava una reflexió: "la informació és allò que la gent vol amagar, la resta és publicitat". Després del periodisme, la jornada de demà se centrarà en la joventut a través de l´antropòleg Carles Feixea i l´humanista Michel Wieviorka.
Informa: Toni Vila Imatge: Josep Maria Garcia
Comparteix: