Manquen protocols efectius contra l'assetjament sexual en l'esport 

www.andorradifusio.ad

Falten protocols personalitzats i amb codis de denúncia eficients per prevenir i actuar davant l’assetjament sexual en l’esport. Uns plans obligatoris a empreses i entitats a partir d’octubre del 2025. L’Institut Andorra de les Dones i l’Andorra Esports Clúster han organitzat una jornada per explicar com dissenyar-los. 

Treballar per prevenir l'assetjament és clau i a més a més obligatori, així ho ha recorda la presidenta de l'Institut Andorrà de les Dones, Montserrat Ronchera: "la llei obliga a tenir aquests protocols", encara que també asseguren que cal incidir en el convenciment. Per aquesta raó, s'ha aprofitat la jornada per explicar com crear aquest protocols així com també els plans d'igualtat, a tall d'exemple s'ha mostrat el cas de FEDA. ?Hi han participat federacions i entitats com ara la FAE, la Federació de Rugbi, Grandvalira i el Bàsquet Club d’Andorra.

Per aquesta raó des de l'empresa s'ha de treballar per conèixer les carències i aplicar els protocols personalitzats i "l'eina principal i essencial és el canal de denuncies o el canal de comunicacions internes. Un canal que garanteixi la confidencialitat o la víctima es senti recolzada", així ho explica la jurista experta en compliment normatiu en matèria d’igualtat de gènere, Gemma Ramoneda.

Però com fer-ho? Segons el jurista expert en la matèria, Edgar Sánchez, cal que la direcció de l'empresa i la representació legal dels treballadors es posin d'acord per negociar "les condicions i les mesures preventives." Ha puntualitzat que si no hi ha un delegat de personal els treballadors poden escollir un representat perquè col·labori en el projecte. 

D'altra banda, des de l’Andorra Esports Clúster treballen per aconseguir el 10% de finançament per poder arrencar un estudi sobre els casos d’assetjament sexual en l’esport al país i la seva prevalença, una problemàtica molt invisibilitzada. La gerent de l'entitat, Gemma Riu, ha recordat que: "1 de cada 5 menors que practica esport pateix abús sexual amb tocament als nostres països veïns. Aquí no coneixem casos, però hem de donar eines als nens perquè ens ho expliquen i prevenir". Preveuen aconseguir el finançament necessari i iniciar el projecte aquest 2024.

Informa: Laura Cugat
Imatges: Sergi Linares

Comparteix:

Frida Kahlo inunda l'avinguda Carlemany El PS vol portar al Constitucional l'esmena sobre les pensions