Els metges referents són molt sovint els primers a fer un cribratge de possibles casos de la Covid-19. En cas de sospita deriven el pacient al centre intermedi de control. Aquests dies bona part de les consultes són de persones que asseguren patir alguns dels símptomes del virus.
En una primera actuació i sempre per via telemàtica o per telèfon els metges d'atenció primària han de determinar si la simptomatologia del pacient apunta un possible cas de contagi. Mantenen guàrdies les 24 hores del dia i a vegades han d'aplicar la psicologia, primer per intentar calmar l'interlocutor. I és que les reaccions davant la situació actual poden presentar variables i el professional ha de tractar d'establir a través de la conversa si es troba davant un possible cas d'infecció. "Seguim aquesta persona o si el cas és més greu i tenim sospites reals de coronavirus o sospites de pneumònia l'enviem directament al centre intermedi de control o directament al 116, si l'estat és més greu i necessita valoració amb hospitalització", explica des de l'Associació de metges d'atenció primària Margarida Masardo.
Des que es va decretar el confinament s'han reduït considerablement les consultes físiques, que se centren en situacions com petits traumatismes. La telemedicina cobreix la majoria de l'activitat. "Baixes laborals, altes laborals, prolongació de receptes que enviem a la farmàcia o directament al pacient...", per exemple.
A banda de les guàrdies convencionals els metges d'atenció primària també reforcen les guàrdies a la planta destinada a fer les proves de la Covid-19, al costat de l'edifici de consultes externes.
Informa Joan A. Sarmiento
Comparteix: