Nanses per subjectar un got, suports per rentar-se les dents i protectors per tallar aliments amb seguretat. Aquests són alguns exemples d'estris quotidians que la Fundació Nostra Senyora de Meritxell fabrica per als seus usuaris a través d'unes noves impressores 3D. També disposen d'un aparell que escaneja i que permet dissenyar els objectes a mida.
El Jose beu aigua gràcies a unes nanses adaptades al got i gaudeix fent sopes de lletres amb una cobertura de bolígraf que li facilita la psicomotricitat de la mà. L'Edu, per la seva banda, es corda les sabates amb uns petits suports per on fa passar els cordons.
Uns objectes, fabricats gràcies a unes impressores 3D que la institució va adquirir fa uns mesos, que faciliten el dia a dia dels usuaris de la Fundació Meritxell. Per exemple, també han creat una mena de ganxo que ajuda a pujar les cremalleres de les peces de roba. En total s'han creat una cinquantena d'estris i es compta amb un catàleg a on figuren fins a 64 tipologies d'objectes per a usos diferents, com ara cuinar, escriure o fer servir una tauleta.
La tècnica i coordinadora de metodologia i innovació de la FPNSM Nora Pérez exposa les facilitats que suposa tant imprimir els objectes com la utilitat que se li dona. "Pots produir el que necessites o descarregar-ho directament d'internet i això abarateix costos i temps i permet una personalització i una individualització que per a nosaltres és el més important".
Nous aparells finançats a través de donatius solidaris. La directora de comunicació del despatx especialitzat en assessoria fiscal Abast Global, Helena de Torres, remarca que van poder comprar-ne dues amb els 5.000 euros que van recaptar. Així, els treballadors de la fundació s'han pogut formar amb les instruccions que ha donat l’empresa de les impressores.
Funcionen a través d'uns filaments de plàstic que es desfan i agafen la forma de l'objecte que es vol crear. La monitora del servei ocupacional de Xeridell, Ariadna Fernández, explica la utilitat d'alguns utensilis, com el suport del raspall de dents. "Aquest es va dissenyar i crear específicament per a una usuària del servei ocupacional i, d'aquesta manera, a l'hora de fer els seus hàbits d'higiene és totalment autònoma perquè col·loca el seu raspall de dents en el suport i ella mateixa posa la pasta de dents i se les renta".
Uns estris que els permet guanyar autonomia i qualitat de vida i que també es fan servir als tallers del servei de Vida Independent. La Vanessa és una de les usuàries d'aquest servei i ens demostra com ho fa per cuinar:
"Estem preparant els ingredients per fer una empanada. Ens ajuden a no tallar-nos els dits, a tallar més recte i a tenir les coses més endreçades. M'he sentit més segura en comparació amb quan ho faig jo mateixa a la meva cuina, que no en tinc ni un. Moltes vegades em tallo amb les llaunes de tonyina o amb les d'olives."
Vanessa Pérez, usuària del servei de Vida Independent
Per als que es veuen benefiats representa tot un descans poder fer algunes de les tasques més quotidianes.
Unes facilitats que la Vanessa i el Rui també voldrien per a casa. Petits grans suports per a un dia a dia més còmode i accessible.
Informa: Laura Cugat
Imatges: Kevin Ribeiro
Comparteix: