Com ha de ser Sant Julià els pròxims 20 anys? Aquesta és la pregunta que haurà de respondre el nou comú, que té sobre la taula el repte de marcar el creixement urbanístic de la parròquia. Cairat adverteix que aquest 2024 serà clau per modificar el pla d'urbanisme.
Ni es pot aturar la construcció, ni deixar que es construeixin torres a tot el país. Sant Julià té clar que el seu creixement ha de ser sostingut en el temps. Què vol dir això? Que el comú no la frenarà de cop, sinó que planificarà a llarg termini on i com es pot edificar.
El nou cònsol de la parròquia laurediana, Cerni Cairat, opta per temporitzar aquest sector. "Com fem que el marge de creixement que encara tenim, si és que hi és, el puguem temporitzar de manera que, per exemple, els seus impactes en matèria laboral siguin els mínims possibles."
Això passa per fer un nou pla d'urbanisme, que estarà enllestit abans de final d'any, i per plantejar quin tipus de parròquia es vol. El cònsol major considera que hi poden conviure diverses tipologies. "Hi pot haver models híbrids en qüestió d'habitatge unifamiliar d'impacte reduït en certes zones i prioritzant el plurifamiliar en altres zones". I creu que això ho determinaran "els estudis dels límits de la capacitat de càrrega".
Uns estudis que han de definir si amb les escoles, places o carreteres que hi ha a la parròquia laurediana, es pot créixer gaire més. Cairat alerta, però, que, per exemple, la depuradora ja està al límit i que si no s'amplia o se'n fa una altra, no es podran aixecar gaires més edificis.
"Sense aquests recursos és evident que arribem al límit i el que no podem fer és no gestionar. S'han d'entendre més des d'un àmbit interparroquial i més mancomunal."
Cerni Cairat, cònsol major de Sant Julià de Lòria
El nou cònsol reconeix que hi haurà terrenys que deixaran de ser edificables i demana col·laboració als propietaris de terres.
Informa: Òscar Serrano
Imatges: Andreij Cristancho
Comparteix: