Just fa un any que Putin anunciava textualment una "operació militar especial" a Ucraïna, partint del conflicte que ja hi havia des del 2014 a Crimea i al Donbass. Començava així una guerra cruenta que ha provocat milers de morts, moltes d'elles de civils, i la destrucció de bona part del país. Tot i les reiterades crides de la comunitat internacional perquè s'aturi la invasió, de moment no es veu el final.
La capital ucraïnesa es llevava amb les sirenes antiaèries ara fa un any, després que el president rus, Vladimir Putin, anunciés una "operació militar especial" per "desmilitaritzar i desnazificar Ucraïna".
El president ucraïnès, Volodymyr Zelensky, cridava a la calma, remarcant que el seu poble és valent. "No tingueu pànic, som forts, estem preparats per tot".
Les Nacions Unides van reaccionar ràpid, tot enviant un contundent missatge al president rus. Així es mostrava el secretari general de Nacions Unides, Antonio Guterres. "En nom de la humanitat, retiri les seves tropes".
Però la guerra va començar amb atacs a tot el país més enllà del Donbass. Un conflicte que es pensava ràpid, però que encara continua sense veure's el final. Destrucció i més destrucció. I els civils, les grans víctimes. Una mostra n'és l'anomenada massacre de Butxa de principis d'abril, que va esfereir el món sencer. Milions de persones han decidit fugir per sobreviure.
La Unió Europea estudia un nou paquet de sancions cap a Rússia, mentre que les Nacions Unides arriba a un acord per demanar un cop més que retiri les seves tropes. Rússia, però, es manté ferma i torna a amenaçar, ara amb més contundència que mai, en la possibilitat de recórrer a les armes nuclears. El conflicte s'enquista.
Informa: Laura Cugat
Locució: Anna Pifarré
Comparteix: