Primera reunió per encarar l'acord polític per a les negociacions amb Europa. Hi han participat els grups parlamentaris, però també forces polítiques sense representació directa ara al Consell General. Ha estat el primer punt de contacte després que les formacions rebessin l'esborrany del pacte d'estat.
Sobre l'acord polític es preveuen reunir de nou totes les parts d'aquí a unes tres setmanes, quan el secretari d'Estat d'Afers Europeus hi hagi pogut incloure les propostes que els partits han fet arribar. L'executiu ha posat també sobre la taula el fet que a les negociacions hi pugui haver un representant independent designat pels diferents grups. Així ho ha definit el cap de Govern, Xavier Espot:
"Nosaltres el que afegim és la possibilitat que els grups parlamentaris puguin nomenar un representant que no sigui parlamentari perquè pugui formar part de la delegació negociadora"
Xavier Espot, cap de Govern
Per la seva banda, el president del grup parlamentari de Demòcrates, Jordi Jordana, ha valorat aquesta primera reunió:
"La finalitat no és tancar un acord el més aviat possible, sinó tanca el millor acord possible. Aquesta és la diferència essencial."
Jordi Jordana, president del grup parlamentari Demòcrates
En la mateixa línia ha anat el president del grup parlamentari de Ciutadans Compromesos, Carles Naudi:
"Que puguin participar tota la població, no només les forces polítiques i el teixit econòmic i social. I que també ho puguin fer les organitzacions no governamentals sense ànim de lucre."
Carles Naudi, president del grup parlamentari de Ciutadans Compromesos
Per últim, des de la majoria també ha donat la seva opinió la presidenta d'Acció, Judith Pallarés:
"Esperem sumar-nos perquè jo també he pogut viure com tot el retorn de les aportacions dels altres grups perquè el mateix secretari d'estat d'Afers Europeus en feia retorn al Govern i a la Unió Europea".
Judith Pallarés, presidenta d'Acció
Les formacions polítiques que formen part de l'oposició marxen satisfetes de la primera reunió. Proposen que l'acord polític que es plantegi sigui més ambiciós que el de l'anterior legislatura. I esperen que es puguin tenir estudis d'impacte. Andorra Endavant és l'única de les formacions que qüestiona l'acord d'associació, mentre que el PS, que fa uns mesos va abandonar l'anterior pacte d'estat per manca de transparència, surt ara també content de la primera presa de contacte.
El president del grup parlamentari de Concòrdia, Cerni Escalé, ha definit què és el que ha d'implicar aquest acord:
"Veritable pacte d'estat que detalli quina és la posició andorrana avui dia, quins són els acords que s'han pres fins avui dia i quina és la trajectòria possible. És a dir, que estem disposats a cedir."
Cerni Escalé, president del grup parlamentari de Concòrdia
Pel que fa a la presidenta suplent del grup parlamentari socialdemòcrata, Susanna Vela, s'ha mostrat satisfeta de com s'ha canviat l'actitud respecte a l'anterior legislatura:
"Satisfets perquè Govern reconeix que no es va fer tota la feina que s'havia d'haver fet la passada legislatura. Que, evidentment, reprendrà tots aquests punts i millorarà l'acord al màxim possible."
Susanna Vela, presidenta suplent del grup parlamentari socialdemòcrata
Andorra Endavant, amb Carine Montaner al capdavant, ha posat uns condicions al pacte d'Estat primordials:
"L'objectiu d'aquest pacte seria la transparència. Punt número u, la transparència total i no parcial. La confiança i després que cadascú digui el seu punt de vista."
Carine Montaner, presidenta del grup parlamentari d'Andorra Endavant
Finalment, des de Liberals, el conseller general no adscrit Víctor Pintos ha assegurat que han parlat sobre com quedaria definit el seu rol en aquest pacte:
"Hem quedat que incorporaríem totes les revisions i els punts de vista que nosaltres hem anat aportant i que nosaltres hem anat transmetent."
Víctor Pintos, conseller general no adscrit i membre de Liberals d'Andorra
Un acord polític al qual també se li ha allargat la mà als partits que es troben fora de l'arc parlamentari. Ha assistit a la primera reunió el president de Progressistes-SDP, Jaume Bartumeu, i també el qui era el president del grup parlamentari de Terceravia, Josep Pintat. Una formació que va optar per no concórrer a les passades generals. Pintat ha explicat que hi ha anat a nom propi perquè l'esborrany el va rebre ell i que ha demanat per temes de confidencialitat poder-lo fer extensiu a la resta de la seva formació política. Ara, hauran de decidir si es sumen a l'acord polític. Així ho ha exposat Pintat:
"Vull agrair aquest gest de mà estesa. Saber també quan uns partits que no s'han presentat a uns comicis tenen les estructures que tenen. Quan un està en un grup parlamentari té els mitjans i una disposició i és una tasca molt feixuga i complexa i el seu seguiment no és senzill. Per tant, intentarem fer el que podrem i jo ho transmetre al partit i a partir d'aquí ja es parlarà."
Josep Pintat, expresdient del grup parlamentari de Terceravia+UL+I
Ara les negociacions encaren la fase d'arbitratges polítics. Les matèries que en necessitaran són les polítiques d'immigració, el monopoli de les telecomunicacions i la plaça financera. L'executiu destaca que ara hi ha una bona oportunitat per tancar l'acord amb la presidència d'Espanya a la Comissió Europea i tot i que no es volen marcar límits, reconeixen que les eleccions al Parlament Europeu d'aquí a un any podrien canviar els interlocutors a Brussel·les.
Informa: Ariadna Guiu Vila
Comparteix: