La primera jornada sobre autisme tractarà la detecció precoç i el suport en la vida social

www.andorradifusio.ad

Un hotel de la capital acollirà divendres la primera jornada sobre trastorns de l'espectre autista. S'hi tractarà la importància de la detecció precoç i la necessitat de donar suport a aquestes persones que tenen deficiències en les relacions socials i conductes molt repetitives.

L'Associació d'Afectats per l'Autisme, amb la col·laboració del SAAS i el Govern, vol fer conèixer millor aquest trastorn que es calcula que a Europa podria afectar 1% de la població. Així ho han explicat els organitzadors de la trobada al programa "Ara i Aquí", de Ràdio Nacional.

Entre els missatges més destacats hi ha explicar que els afectats per aquest trastorn tenen deficiències comunicatives i patrons de conducta molt reiteratius, però poden tenir una vida funcional. Sobretot si se'ls dóna suport i hi ha una detecció precoç. "És important que a aquestes persones, que tenen molt de potencial se'ls ajudi a que l'aspecte interpersonal no sigui una trava. I que tinguin un projecte de vida i que puguin integrar-se d'una certa manera a la societat", recorda la cap de Salut Mental, Gemma Garcia.

Entre les activitats hi haurà una xerrada d´un informàtic que va descobrir quan ja era adult que era autista. "Com que era tan bo el van voler promoure" i va descobrir el seu trastorn quan va haver de gestionar equips i relacionar-se amb altres treablladors. "Va agafar un trastorn d'ansietat. Llavors estudiant, llegint i també amb el suport de la persona de la persona que el tractava va descobrir que tenia", explica Garcia. A Andorra hi ha més d´un centenar de casos registrats de persones amb autisme.

Informa: Pere Moliné
Locució: Xavi Albert

Torna a veure l'entrevista a Inés Martí i Gemma Garcia a l'Ara i Aquí:

 

Comparteix:

FEDA vol que l'energia solar sigui la font principal el 2030 Disponibles les entrades per veure Ara Milikian i el musical "El llibre de la selva"